Mavrović za Fight Site: Ali je izvan ringa bio najveći, a u ringu neponovljiv!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 06.06.2016 17:01h Autor:

Željko Mavrović

Smrt Muhammada Alija potresla je mnoge, a uz njemu najbliže, ona je najviše pogodila brojne sportaše koji su u njegovom liku i djelu pronalazili inspiraciju, kako na počecima, tako i u drugim razdobljima svojih karijera. Upravo se na neponovljivu ličnost u svijetu sporta ugledao i najpoznatiji hrvatski teškaš i legendarna “Šaka sa Srednjaka” – Željko Mavrović, koji je o Aliju porazgovarao s Fight Siteom.

“Plijenio je pažnju mnogih. I onih koji vole boks, ali i onih kojima taj sport možda i nije najjača disciplina. Svojom osobnošću, načinom komunikacije, zalaganjem i društveno odgovornim ponašanjem s puno humanitarnih akcija je na sebe privlačio pozornost mnogih. Svi ti izrazi koje sam spomenuo su toliko potrošeni, ali on je stvarno u mnoštvu situacija bio čovjek prema drugima ne pitajući se niti jedne sekunde što će njemu ostati”, objasnio je Mavrović zašto su milijuni Alija smatrali najvećim u povijesti.

Muhammad Ali – izvan ringa najveći, u ringu neponovljiv!

“Ponašanje izvan ringa ga je učinilo najvećim sportašem, a kao boksač je definitvno bio čovjek koji je neponovljiv u ringu, koji je vladao tim ringom, koji je taj prostor osjećao na jedan fantastičan način, koji se u njemu osjećao kao kod kuće i koji je pobijedio apsolutno svu konkurenciju u svoje vrijeme. Znao je i izgubiti, ali bi se uvijek vratio.”

Muhammad Ali

Koliko se u tehničkom smislu razlikovao od boraca svog doba?

“Ne samo od boraca svog doba, već ga se i danas teško može kopirati. Ta lakoća, mekoća i brzina pokreta, ali i sve u jednom je jednostavno neponovljivo.”

Ali u modernom boksu?

“Sigurno bi se jako dobro snašao. Imao je ogroman raspon ruku, mogao je ispucati nebrojenu količinu udaraca u par sekundi i siguran sam da bi danas kotirao jako visoko, ali i da bi postojalo pitanje može li ga itko pobijediti.”

“The Rumble in the Jungle”

Mavrović se prisjetio i jednog od najvećih sportskih događaja u povijesti čovječanstva.

“George Foreman je sigurno jedan od najvećih udarača svih vremena, negdje al pari Tysonu. Možda ne udara toliko odsječno kao Tyson, ali njegovi su udarci sigurno tvrđi i teži. Prije svega, trebalo je pretrpiti sve te udarce. Sparing partneri koji su pripremali Alija, a već su sparirali i s Foremanom, govorili su o stravičnosti tih udaraca i o mogućnosti da nekoga njima stvarno masakrira i ubije. Ali je doslovno iz runde u rundu primao te udarce, u prve dvije je tu bilo jako puno eskivaža i kretanja kojima bi ih amortizirao. Međutim, kasnije je te udarce primao čvrsto i tvrdo, ali nije padao. Foreman se tu ispucao te je negdje u osmoj polako padao i omogućio Aliju da uhvati samo mrvicu vremena i prostora kako bi ga nokautirao i pobijedio u tom meču. To je strateški sjajno odrađen meč, ali s druge strane tko bi mogao dozvoliti i primiti sve te udarce? Nitko na planeti, ali on je.”

Koliko je Ali utjecao na karijeru “Šake sa Srednjaka”?

“O Aliju postoji autobiografija koja se zove “Ja najveći”. To je bila knjiga koja me inspirirala dok sam odrastao kao sportaš i boksač. Niz sekvenci i pasusa su utjecali na moj boksački razvoj. Taj čovjek jednostavno nosi boksača i sportaša.”

Htio je karijeru zaključiti borbom protiv Mate Parlova

Ali je jednom prigodom izjavio kako bi volio karijeru zaključiti borbom protiv Mate Parlova. Naime, maštu najvećeg u povijesti zaigrala je priča o tome kako bi meč njega i Parlova u tadašnjoj Jugoslaviji privukao 100 tisuća gledatelja, a to je bila atmosfera u kakvoj se htio oprostiti.

“To je prije svega bilo jedno poštovanje i prepoznavanje boksača druge kategorije, ali sličnih karakternih crta tog jednog gena kamenog koji može i primiti udarac, ali i biti spreman na takva odricanja. To što je izgovorio je bio njegov izraz poštovanja prema Mati Parlovu”, poručio je za kraj Mavrović.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI