Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Leonard Pijetraj: Britanski suci sramote boks i uskraćuju publici ono što su došli vidjeti | Fight Site

Leonard Pijetraj: Britanski suci sramote boks i uskraćuju publici ono što su došli vidjeti

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 30.10.2017 17:55h Autor:

Leonard Pijetraj

Svoje mišljenje o meču Anthonya Joshue i Carlosa Takama te o samom prekidu dao je najbolji hrvatski boksački trener, Leonard Pijetraj. On se zapravo osvrnuo na cijelu situaciju u britanskom boksu.

Svima je jasno kako je Anthony Joshua odradio dominantan meč protiv Carlosa Takama, no ostaje ta mrlja uistinu bespotrebnog prekida u desetoj rundi. Nije to prvi takav slučaj, već se nešto slično dogodilo u meču Anthonya Joshue protiv Vladimira Klička, no tada nije bilo toliko očito i mnogi su nalazili razloge za opravdanje tadašnjeg prekida. Ovog puta pravog opravdanja nema. Iako je uvjerljivo gubio, Kamerunac je i dalje bio u meču.

“Britanci ovog trenutka imaju možda i najbolji boks na svijetu, ali ih sramote suci koji stalno prerano prekidaju mečeve za što nisam našao uporište ni u kakvom dokumentu njihove državne komisije. S jedne strane su utrenirani ljudi koji zarađuju milijune, a s druge oni koji su platili ulaznice ili “pay par view” i vi ne možete njima uskratiti nekakav nokauterski završetak. Vi morate pustiti čovjeka da padne u nokdaun ili čekati da trener bude taj koji će predati meč. Ja kao trener više volim svog boksača od bilo kojeg suca i ako je on u podređenom položaju znam da li treba prekinuti ili ne jer znam iz kojih se sve situacija on može izvući. Uostalom, nekad vam borac u svlačionici zna reći “ne prekidaj meč pa makar umro u ringu jer to je moja karijera”. Meni se takav preuranjeni prekid dogodio 1998. u meču također održanom u Cardiffu kada su suci prerano prekinuli meč Joea Calzaghea i Branka Šobota, već u 3. rundi”, izjavio je Pijetraj za Večernji List.

Mnogi smatraju da je sve to zbog toga da bi se Joshui zadržala stopostotna uspješnost završavanja svojih mečeva nokautom. Neki čak govore da su suci dobili i takve naputke u slučaju da vide situaciju u kojoj bi protivnik mogao izdržati do sudačke odluke, no to su neosnovane optužbe. Ipak, mnogi vjeruju u njih. No, Pijetraj kaže da ovo s Joshuom nije izoliran slučaj, nego da je u Britaniji takav sustav već neko vrijeme. Onda je povukao paralelu s američkim sucima.

“Da se u Americi tako prekidaju mečevi mi nikad ne bismo imali povijesne mečeve poput onoga između Gattija i Warda iz 2002., koji svakako morate pogledati na youtubeu. Ti borci su samo u 9. rundi jedan drugoga pogodili 81 put, a u ovoj cijeloj borbi do prekida nije bilo toliko pogođenih udaraca. Oni koje to plaši neka ne gledaju boks, a oni boksači koji žele odveć humanizirati boks neka se bave curlingom ili sličnim beskontaktnim sportovima. Nema sudac što štititi Klička ako je on još uvijek na nogama i pri svijesti jer to je toliko iskusan borac koji se zna spašavati iz takvih situacija. Nije to slobodna borba gdje suci moraju prekinuti jer je u pitanju neka poluga ili zahvat gušenja pa bi netko nekome mogao slomiti ruku ili ga doslovce ugušiti”

Moramo se složiti s ovim stavom, ali nažalost ne vidimo način na koji će se to promijeniti. Posebno dok je u slučaju Britanija i borac za čiju se karijeru brine Eddie Hearn. Koliko god u pitanju bio promotorski genijalac i čudotvorac, toliko je jasno da neke stvari radi onako kako idu njemu na ruku, uz kratkoročne posljedice, ali vjerojatno i dugoročne plodove.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI