Legendarni boksački analitičar tvrdi: Mike Tyson nije bio veliki boksač!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 26.09.2018 20:53h Autor:

Mike Tyson

Najpoznatiji svjetski boksački analitičar, Teddy Atlas, gostovao je kod Joea Rogana. Uvijek iskreni, britki i izuzetno inteligentni, ali ujedno i kontroverzni Atlas tim je putem prokomentirao Mikea Tysona, a njegova izjava mogla bi dovesti do žestokih rasprava.

Rogan i Atlas uhvatili su se teme Mike Tysona i toga koliko je on zapravo bio velik boksač, tj. može li ga se smatrati jednim od najvećih teškaša ikad. Zbog svog stila boksa svakako je do dana današnjeg ostao najomiljeniji teškaš novijeg doba te ga mnogi i dan danas prizivaju. Ipak, Atlas ima vrlo zanimljiv stav o njegovoj sportskoj veličini.

“Je li Tyson bio jedan od najvećih udarača svih vremena? Je. Je li mogao udarati jednako dobro sa svake strane? Je li on bio boksački Mickey Mankle? Je! Mogao je jednako snažno i dobro udarati s obje ruke, s obje strane. Je li bio sve što sam spomenuo? Je! Je li znao djelovati na protivnika poput Sonnya Liustona? Da! Je li bio veliki nokauter poput Joea Lewisa? Je!”, rekao je Atlas, no onda je dodao ono glavno:

“Ali, on pored svega toga nije bio veliki boksač.”

Kao primjer je Atlas odlučio uzeti mečeve u kojima je Tyson protiv sebe imao boksače koji su mu se odlučili otvoreno suprotstaviti, odnosno prije svega tu misli na mečeve protiv Evandera Hollyfielda i Lennox Lewisa, a vjerojatno i na posljednja dva, protiv Dannya Williamsa i Kevina McBridea, nakon kojih je završio karijeru uz rezime od 50 pobjeda i šest poraza. Ne znamo misli li tu na prvi Tysonov poraz, onaj od Bustera Douglasa, za kojeg mnogi smatraju kako je bio samo trenutak nepažnje.

“Rekao bih kako je on 0-5. Za mene, borba nije borba dok nemaš nekoga tko ti pruža pravi otpor. Sve dok ne postoji nešto što ti je izazov savladati. Sve osim toga je egzibicija. I to je tako u životu. Niti odvjetnik nije odvjetnik dok ne odradi neki pravi slučaj gdje se dogodi nešto neočekivano, niti kirurg nije pravi kirurg dok ne otvori pacijenta, a ono krv počne šikljati na sve strane. A on se svejedno snađe i riješi stvar. Treba biti sposoban snaći se u situaciji kada nije sve kao iz udžbenika. Nisi u borbi dok ne postoji neki pritisak i otpor. Tada moraš pokazati tko si i što si. Tysonov talent bio je nevjerojatan, kao i fizičke performanse, bilo ga je divota gledati. Sve je radio na račun talenta, dok mu i ostale stvari napokon nisu bile testirane”, objasnio je svoj stav, na što je još dodao:

“Tyson je doslovno prolazio kroz svoje protivnike, ali niti jedan od njih nije testirao kod njega ono što je bilo potrebno testirati. Svih pet puta kada je izgubio, protiv sebe je imao pravi otpor. Pet puta ušao je u pravu tuču, pet puta imao je ispred sebe nešto s čime se do tada nije susreo i gdje je trebao pokazati svoju veličinu, a on je svih pet puta pao na tom ispitu.”

Ovakve izjave sigurno neće dobro sjesti niti samom Tysonu i biti će zanimljivo popratiti hoće li on nekom svojom izjavom pokušati uzvratiti Atlasu. Teško da boksački velikani poput Larrya Holmesa, Franka Bruna ili Michaela Spinksa nisu bili pravi ispit, no Atlas svakako ima pravo na svoj stav. Hoćete li se složiti s njim ili ne, to je samo na vama.

Zanimljivost na kraju, Atlas je svoju boksačku karijeru počeo kod istog trenera koji je stvorio Tysona, Cusa D’Amata. Ipak, nije se probio kao boksač zbog problema s leđima pa je poznato odličan trener, a kasnije možda i najpriznatiji svjetski boksački analitičar. U početku trenerske karijere čak je bio i D’Amatov asistent u treninzima tada mladog talenta, Mikea Tysona. Kasnije je otišao svojim putem, dok je Tyson postao jedan od najvećih. No, ne i po Atlasovom mišljenju.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI