Komisija dozvolila nastup HIV pozitivnom boksaču

K1 / Boks 28.11.2017 22:34h Autor:

ilustracija

Pomalo skandalozna vijest dolazi nam iz američke savezne države Arkansas, čija je atletska komisija dala dozvolu za nastup HIV pozitivnom boksaču, unatoč tome što se to protivi federalnom zakonu i što istu dozvolu nije odobrila asocijacija svih komisija (ABC).

Riječ je o eventu čiji je promotor izvjesni Richard Wright i koji se 11. studenog održao u jednom klubu u gradu Camdenu, unutar spomenute savezne države. Već odmah nakon davanja dozvole istom, javio se predsjednik ABC-a, Mike Mazzulli, koji je na sve načine pokušao reagirati, no na kraju nije uspio te se meč održao, unatoč tome što se to protivilo federalnom zakonu Sjedinjenih Američkih država.

Mazzulli je rekao kako je nazvao zdravstvenu i atletsku komisiju te ih upozorio kako je u pitanju HIV pozitivan borac, koji tako nikako ne bi smio dobiti dozvolu nastupiti. Zbog očuvanja privatnosti borca, odnosno njegovog medicinskog  kartona, njegovo ime nigdje nije navedeno. Dobio je odgovor kako će borci na programu biti testirani, no zaključuje kako nije bilo tako, budući da je boksač nastupio. Riječ je o boksaču koji je već suspendiran u Floridi, upravo zbog tog razloga. Dodao je kako se time automatski našao u bazi suspendiranih boraca, koja podliježe federalnom zakonu.

Atletska komisija Arkansasa je izašla s objavom kako su svi borci testirani te da nije bilo pozitivnog HIV testa, ali da će odraditi dodatnu istragu oko cijelog slučaja. Mazzulli je dodao da, čak i da je test uistinu bio negativan, borac je suspendiran po federalnom zakonu, koji je njegovim nastupom prekršen, budući da se nisu vodili propisanim protokolom, odnosno nisu kontaktirali atletsku komisiju Floride, koja je borca suspendirala.

Mazzulli je dodao kako je atletska komisija napravila još jednu grešku time što nije poslala rezultate u roku 48 sati od završetka eventa. Dodao je kako je ovo jedna od najtežih situacija s kojima se njegov savez do sada nosio te da će pokušati pronaći pravo rješenje ove situacije, u nadi kako nastup navedenog borca nije uzrokovao nikakve ozbiljnije posljedice.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI