Kakva priča: Posljednji čovjek koji je pobijedio Mayweathera je danas nezaposleni siromah!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 04.04.2015 09:38h Autor:

Serafim Todorov

New York times je u petak donio veliku priču o posljednjem čovjeku koji je pobijedio Floyda Mayweathera jr. Radi se Bugarinu Seramu Todorovu, koji je slavnog Amerikanca pobijedio u polufinalu olimpijskog tunrnira u Atlanti davne 1996. Todorov je kasnije poražen u finalu, a u amaterskoj karijeri ima nekoliko titula svjetskog i europskog prvaka.

Sudbina je htjela da je Mayweather danas težak par stotina milijuna dolara te će vrlo brzo svoje bogatstvo gotovo udvostručiti kada odradi najveći boksački meč u povijesti protiv Mannyja Pacquiaoa. Todorov je doslovno siromah koji živi u bugarskom gradu Pazardzhiku, u trošnoj kući nasuprot spaljenog kafića s velikom bananom nacrtanom na zidu. Danas ga malo tko prepoznaje na ulici iako ima i takvih.

"Imao je tek 19 godina. Ja sam bio puno iskusniji. Pobijedio sam sve Ruse, sve Kubance, neke Amerikance, Nijemce, olimpijske prvake. Izrugivao sam se s njima u ringu. Sve sam ih prebio", hvali se Todorov i dodaje:

"Bio sam jako pametan. Boksao sam lijepo i atraktivno. Morate biti umjetnik u ringu. Ja sam to bio."

Ipak, imao jednu veliku manu koja ga je uostalom i koštala neostvarene profesionalne karijere – obožavao je žene i alkohol.

Toga se sjeća i njegov trener iz tog doba Georgi Stoimenov.

"Volio je jako žene i rakiju. Na natjecanjima smo spavali zajedno u sobama, a jedne noći Todorov se iskrao kroz prozor. Skočio je nekoliko katova ispod kako bi bio s ženskim atletskim timom", sjeća se Stoimenov.

Niti Todorov to ne poriče. Iskreno priznaje da je većinu toga odradio na talent. Trenirati nije volio.

"Prije Atlante sam trenirao samo tri tjedna. No, svejedno sam domirao kroz Olimpiijadu. U prva tri meča sam bodovno bio bolji od svojih protivnika 45-18. Nisam niti gledao Mayweathera do četvrtfinala", prisjeća se.

Ipak ne poriče da je meč bio blizu i da je Mayweather mogao lako pobijediti…

Prilika života

Nakon meča su morali odraditi doping kontrolu. U sobi su ga osim liječnika dočekali i američki agenti za profesionalni boks. Nudili su mu ugovor, novac, kuću i auto. Gurnuli su mu papir i olovku u ruke. Sve je bilo spremno, samo je trebao potpisati i postati bogat.

"Vidjeli su moj stil, znali su kakav sam u ringu. Vidjeli su da sam bijel. Nikada neće biti niti jedan bijeli boksač poput mene i to su znali. Htjeli su da ostanem u Americi. Bez razmišljanja sam rekao ne. Samo sam brzo rekao – ne. Nakon toga su otišli do Floyda i istu stvar ponudili njemu jer ja nisam htio", opisuje Todorov.

U finalu turnira je poražen u dvoboju koji mnogi opisuju kao veliku krađu. Todorov je to loše primio te je nakon meča dva dana bez prestanka pio. Bio je devastiran.

"Ništa nismo mogli napraviti, bio sam razočaran. Dva dana nisam prestajao piti. Htio sam se ubiti alkoholom."

Nekoliko mjeseci kasnije je dobio ponudu od Turskog boksačkog saveza da promijeni zastavu i boksa za njihovu zemlju. Ponuda nije bila toliko izdašna kao od američkih agenata, no bila je značajna. Za osvojenu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, Turci su mu nudili milijun dolara. Todorov je odlučio pristati.

"Sve je bilo gotovo i trebao sam samo potpisati. I onda su me nazvali da je dogovor propao. Ljudi iz saveza su tražili dodatnih 300 tisuća dolara, na što ovi nisu pristali", opisuje tužnu priču ovaj iskreni boksač.

S tek 28 godina, Todorov se razočarao i objesio je rukavice o klin. Radio je kao vozač, u tvornici kobasica, u supermarketu. Sada je zajedno sa svojom ženom Albenom nezaposlen iako, tvrdi, može raditi za lokalne "mafijaše". No, ne želi…

"Ovdje ima mnogo laži, prevara i negativnosti. Nema boksačke dvorane, nema treninga. Ne razgovaram s ljudima, pokušavam se držati podalje. Ne trebaju mi prijatelji", osoran je Todorov.

Na kraju je otkrio da mu je zapravo pobjeda protiv Mayweathera uništila život.

"Da sam izgubio, ne bih se toliko razočarao u samom finalu i krenuo bih u pohod na sljedeću Olimpijadu. Ovako sam se vratio u Bugarsku i tu sam našao pakao. Bilo je to glupo od mene", zaključio je posljednji čovjek koji je svladao Floyda Mayweathera.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI