Je li kick boks “gotov”?

K1 / Boks 29.09.2011 08:53h Autor:

Ruslan Karaev i Badr Hari

S obzirom na novi veliki udarac za kick boks i odlazak Badr Harija u boksačke vode, portal SBNation se s pravom pita: Je li ovo i konačni posrtaj ovog sporta  u svijetu?

Iako kick boks nikada u Americi nije doživio veliki “boom”, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, to je bio vjerojatno najpopularniji sport u Japanu, ali i vrlo cijenjena vještina u velikom dijelu Europe.

Nažalost, posljednjih godina od perjanice borilačkih sportova, kickboksači su došli na marginu. Najveće zvijezde poput Alistaira Overeema, Mirka Filipovića, a sada i Tyronea Sponga, prelaze u MMA vode. Razlog je naravno novac. Isti je motiv imao i najpopularniji kick boksač današnjice, Badr Hari, kada je najavio odlazak u Ameriku i promjenu zanimanja. Iako niti boks više nije u svojim zlatnim danima, šakački sport i dalje privlači najšire mase, a u njemu se akumulira najveći novac.

SBnation podsjeća i na organizacijske probleme kick boksa koji su ga na kraju i dotukli. Zbog korupcije i pohlepe, propala je najjača svjetska promocija K-1, a u mnoge ljude vezane uz ovaj sport uperen je i prst zakona. Hesdy Gerges je početkom godine uhićen pod sumnjom preprodaje kokaina, a Jan Plas, jedan od očeva nizozemskog kick boksa, je 2010. preminuo u zatvoru gdje je bio zbog organiziranog kriminala i preprodaje droge.

Sport je zbog silnih skandala u globalu zaradio negativan publicitet što je rezultiralo padom popularnosti, neprofitabilnošću, a na koncu i odlaskom najvećih zvijezda. Je li kick boks zaista na izmaku snaga ili optimistično gledate na budućnost ovog sporta? Vaše komentare na ovu zanimljivu temu očekujemo ispod članka…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI