Jarrell Miller pao na tri doping testa, između ostalog na EPO i hormon rasta

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 20.04.2019 11:05h Autor:

Jarrell Miller

Prije tri dana Jarrell Miller pao je na doping testu, odnosno bio je pozitivan na supstancu GW1516. Za potvrdu prekršaja čekali su se rezultati još dva testa, a oni su zapravo pokazali kako je Miller itekako kriv u ovom slučaju. Bio je pozitivan na oba i to uz dvije nove supstance. To su hormon rasta (HGH) i EPO.

Sad je i službeno kako Jarrell Miller neće biti izazivač Anthonya Joshua za meč koji će se 1. lipnja održati u New Yorku. “Big Baby” je nakon prvog testa opovrgavao korištenje ikakvih nedozvoljenih sredstava, no druga dva testa dokazali su kako je pozitivan na više različitih supstanci.

Drugi i treći uzorak uzeti su 31. ožujka. Na prvom od ta dva je Miller bio pozitivan na hormon rasta. Posljednji test potvrdio je kako je on bio više nego svjestan toga što je uzimao. Naime, taj test dao je još jedan pozitivan rezultat na GW1516, ali i na EPO.

HGH odnosno hormon rasta je supstanca koja se najčešće koristi u body buildingu, dizanju utega i sličnim sportovima, budući da nema velik utjecaj na same atletske performanse. No, njegovo korištenje ranije je viđano kod sportaša koji su htjeli brže doći do željene mišićne mase. Ipak, njegova primarna funkcija je u ulozi lijeka i dio struke smatra kako bi trebao biti legalan po pitanju rješavanja zdravstvenih problema. Jedan od najboljih primjera je Mirko Filipović, koji je uz savjetovanje s liječnikom 2015. godine uzeo hormon rasta radi saniranja ozljede ramena, prijavio je to USADA-i, da bi sve završilo suspenzijom i krajem njegove UFC karijere.

Što se tiče EPO-a, situacija je dosta ozbiljnija. U pitanju je ista supstanca koju je uzimao TJ Dillashaw. Jedan je to od najtežih doping prekršaja, budući da se uzima intravenozno, dakle nije moguće nesvjesno unošenje u tijelo. EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca. Djeluje tako da stimulira njihovu produkciju, a time raste mogućnost prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, u prvom planu mišića. Dolaskom više kisika, mišićima se povećava radna sposobnost. Ukratko, EPO povećava izdržljivost.

Nakon ova tri pada neupitno je kako Millera čeka dugačka suspenzija. Pošto mu ovo nije prvi prekršaj, možemo zaključiti kako bi mu sve ispod dvije godine bilo poput premije. Što se tiče Anthonya Joshue, sad je sigurno kako će morati tražiti drugog protivnika, ukoliko želi nastupiti 1. lipnja u Madison Square Gardenu. Pred Eddiem Hearnom je ozbiljan posao.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI