“Hambijeva” posljednja riječ: Svaka čast Floydu, ne Conoru!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 29.08.2017 11:58h Autor:

Coor Mcgregor & Floyd Mayweather

“Od meča sam dobio točno ono što sam i očekivao. A to je da će Floyd Mayweather pokazati da je jedan od najvećih boksača ikada. A Conor se treba držati slobodne borbe. Tu govorim o sportskom dijelu priče. To se može zaključiti po tome da je jedan 40-godišnji boksač, koji se vratio iz mirovine i nije boksao dvije godine, a pokazalo se da se i nije nešto najbolje spremio za ovaj meč jer Conora nije vidio kao ozbiljnu prijetnju, na koncu jednostavno i lagano pobijedio McGregora”, rekao je u uvodu poznati hrvatski borilački stručnjak Goran Babić “Hambi” o svojim očekivanjima i onome što je dobio od boksačkog mega meča između Conora McGregora i Floyda Mayweathera.

Babić je idealan sugovornik za ovu temu. Originalno boksač i boksački trener, “Hambi” se proteklih godina istaknuo kao jedan od najpoznatijih hrvatskih MMA trenera koji je u svojoj dvorani trenirao mnoge poznate borce poput Francisca Barrija, Luke Jelčića, Ivice Truščeka, Tadije Majića… I sam je kao trener morao napraviti mnoge prilagodbe da bi klasičan boks bio efektivan u meču prema MMA pravilima pa je svjestan velike razlike između dva sporta.

“Osobno neću reći svaka čast Conoru, rekao bih da trebamo čestitati Floydu. Zašto? Pa hajdemo od početka. Čitava ova manifestacija ili show je napravljena samo i isključivo radi novca. Pravi borilački znalci, a posebno ako pričamo o poznavateljima boksa ili slobodne bobe, znaju da ovakvi izleti jednog borca drugom u njegovo dvorište ne mogu završiti dobro. Trenirao sam gotovo sve u životu. Od karatea, hrvanja, jiu-jitse, no najviše sam se zadržao u boksu jer mi je to prva ljubav. Danas sam zaljubljen u MMA i time se najviše bavim. Odgovorno tvrdim da boksač nema što tražiti u slobodnoj borbi, a MMA borac nema što tražiti u boksačkom, hrvačkom ili judaškom meču. Iako će naravno MMA borac pružiti bolji meč u boksu, nego boksač u nekoj drugoj disciplini jer borci slobodnim stilom ipak treniraju i boks kao dio svojih vještina”, objašnjava Babić u svojoj analizi i dodaje:

“Razlog zbog kojeg MMA borac nikada ne može biti potpuno kompetitivan u boksačkom meču jest nešto što zna svaki iskusni trener ili poznavatelj sporta. Sve se može utrenirati, sve možeš kupiti, ali jedinu stvar koju moraš steći jest – ISKUSTVO! To je jedna od najtežih, ali i najboljih stvari koje će vam dati borilački sport. Stoga mene ovaj meč nije toliko zanimao u sportskom smislu jer sam bio svjestan da Mayweather ima nešto što Conor nema i što neće moći nadoknaditi iako je originalno i on stigao iz boksačkog sporta. Iskustvo koje Mayweather posjeduje je neprocjenjivo. Na koncu se to, uz njegovu nevjerojatnu boksačku genijalnost i inteligenciju, pokazalo presudnim.”

Ipak, McGregor je dominirao u prvim rundama. Kako to Babić objašnjava?

“Conor se dobro držao 3 runde, ali mogu objasniti i taj fenomen. Kao što sam već rekao, Conor je sve u životu napravio gotovo savršenim boksačkim tehnikama. To naravno ako pričamo o borilačkim elementima, ne o politici i biznisu UFC-a koji je u njemu prepoznao ogromnu zaradu. Znalo se da je Conor odličan boksač i da je odmah iza Andersona Silve u tom segmentu, ako pričamo o ‘stand up’ borcima u svijetu slobodne borbe. Kada je takav borac brutalno spreman i nalazi se u najboljim godinama života, onda je jasno da će na početku meča biti vrlo opasan. Ali ljudi moji, meč traje 12, a ne 3 runde. U svojoj karijeri sam se nagledao razno raznih prvaka i talentiranih boksača koji traju samo tri runde. Umor dolazi prije ili kasnije, ruke gube svježinu, a to je nešto što je Floyd jako dobro znao. To se pokazalo ključnim za ishod meča.”

“Druga stvar je ona koju je istaknuo naš najveći stručnjak na polju boksa Leonard Pijetraj. Floyd Mayweather nije bio niti na 50 posto svojih mogućnosti od prije par godina i s tim se slažem. Čovjek ima 40 godina i očito nije previše boksao zadnje dvije koliko je proveo u penziji. No, on je i dalje taktički genijalac. Računao je kako će McGregor krenuti snažno i pustio mu je inicijativu prvih nekoliko rundi zapakiravši se u dupli deck, što Mayweather inače ne radi. Kasnije je boksao na iskustvo, iako je bilo vidljivo da se i on potrošio nakon šeste runde što samo potvrđuje da se i sam nije posebno dobro spremio za ovaj meč.”

Je li meč na kraju razočarao ili oduševio?

“Zaključno. Od Conora sam dobio što sam i očekivao. To je bio njegov stand up koji koristi i u MMA borbama. Od Floyda sam očekivao da će možda malo ozbiljnije shvatiti McGregora, no on je znao da će mu i samo iskustvo biti dovoljno. Ako si boksački fan, ovaj meč te ne bi tebao oduševiti. Barem mene nije. Usporedbe radi, iste večeri je boksao Miguel Cotto svoj vjerojatno posljednji meč. Odite na YouTube i pogledajte pravi boks.”

Je li ovaj meč, s obzirom na “solidan” McGregorov rezultat i solidnu predstavu otvorio vrata nekim drugim MMA borcima da se okušaju u boksačkom ringu?

“Vjerujem da će biti još crossover mečeva nakon ovog. Koliko to ima smisla u natjecateljskom segmentu, ne znam. Ali financijskog sigurno ima. Tko je najopasniji čovjek na planeti treba provjeriti u Octagonu, ne u ringu. Tamo su dozvoljene sve tehnike i sve vještine. Tu se recimo borci koji treniraju samo jednu vještinu sigurno ne bi dobro proveli. Miočić protiv Joshue? Ne znam, ali bih svakako volio da se taj meč dogovori jer Stipe zaslužuje da zaradi dobar novac. U boksačkom smislu bi se proveo ‘kao bos po trnju’. Prije ovog meča sam govorio da Stipe ima više šanse protiv Joshue, nego Conor protiv Floyda, ali sada više nisam siguran”, zaključuje Babić.

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI