Canelo Alvarez pao na doping testu!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 06.03.2018 00:15h Autor:

Saul Alvarez

Svjetsku boksačku javnost večeras je šokirala vijest da je Saul “Canelo” Alvarez pao na doping testu samo dva mjeseca prije planiranog revanša protiv Gennadya Golovkina.

Vijest je službeno priopćenjem otkrila njegova promotorska kuća, “The Golden Boy” Oscara De La Hoye, u kojem se otkriva o kojoj se supstanci radi, ali za pad na testu imaju i objašnjenje. Oni, naime, vjeruju da je u pitanju kontaminirano meso te je to razlog zbog čega njegov pripremni kamp sele iz Meksika u SAD-a. Uz to su dodali da planiraju dokazati navedene tvrdnje, a kao dokaz u prilog nevinosti ističu i da je u pitanju bilo testiranje za koje se Canelo sam volonterski prijavio.

Supstanca na koju je boksačka zvijezda bila pozitivna je Clenbuterol. Na istu supstancu je bila pozitivna i poveća grupa meksičkih sportaša kroz posljednjih par godina, a nekolicina njih je uspjela dokazati kako je za pad na doping testu krivo konzumiranje spomenutog mesa. U prilog Canelu ide izjava službene osobe iz WADA organizacije, koja je izjavila kako izmjerene količine supstance odgovaraju onima iz spomenutih slučajeva.

Clenbuterol se inače koristi u tretmanu bolesnika oboljelih od astme ili nekih drugih bolesti koje dovode do problema s disanjem, no zabranjen je zbog svojih drugih osobina. On može pomoći pri gubitku kilograma i dobivanju mišićne mase. Slučaj s Clenbuterolom se dogodio četiri puta u UFC-u te je USADA na kraju oslobodila sva četiri borca, od kojih je najpoznatiji još jedan Meksikanac, Brandon Moreno.

U boksu imamo par primjera oslobađanja boraca nakon pada na istu supstancu, no i jedan vrlo značajan suprotan primjer. U pitanju je bivši teškaški WBA prvak, Lucas Browne, koji je nakon pada na Clenbuterol ostao bez spomenutog pojasa te je bio suspendiran na šest mjeseci. To se dogodilo krajem 2016. godine.

U Golden Boy promoterskoj kući su uvjereni kako ovo neće utjecati na meč protiv Gennadya Golovkina, koji se treba održati 5. svibnja. Oni tvrde kako će svi idući testovi biti negativni te da će na kraju Alvarez tog dana ući u ring i odraditi revanš koji svjetska borilačka publika najviše očekuje.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI