Canelo “na iglene uši” savladao Golovkina u fenomenalnom revanšu

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 16.09.2018 08:54h Autor:

Canelo Alvarez

Kao što i priliči susretu dva ponajbolja boksača svijeta u ovom trenutku, Saul “Canelo” Alvarez i Gennady “GGG” Golovkin odradili su fantastičan boksački okršaj. Na kraju je sudačka odluka, s kojom se mnogi neće složiti, za nijanse otišla na stranu Meksikanca. Zapravo, bio je ovo meč gdje je previše rundi moglo otići na bilo koju stranu i velika je šteta da ovako nešto zapravo moraju odlučivati samo tri čovjeka.

Prije nego se krene govoriti išta o samom meču, jedna stvar mora biti jasna. Niti jedan od ova dva boksača nije zaslužio ring napustiti poražen. Jasno je kako je javnost bila podijeljena, jasno je kako “Golden Boy” ima jako puno oponenata i jasno je kako je zapravo realna situacija da će se u ovakvom meču gurati njihovog boksača. I autor ovog teksta bi, da je morao suditi, na kraju imao 116-112 ili 115-113 u korist Golovkina. Nekako bi neodlučeni meč uistinu bio najpošteniji ishod, ali tko bi nakon prošlogodišnjeg meča time ovog puta bio zadovoljan? Previše je bilo rundi koje su mogle otići na obje strane, a na kraju se presudilo na račun, u ovom slučaju, možemo ga nazvati domaćeg boksača. Mnogi će se buniti, mnogi će ovo zvati krađom i mnogi su već izjavili kako su izgubili nadu u boks. Ukratko, ovo je daleko od krađe. Krađa je bila ono što je Adelaide Byrd napravila u prvom meču. Najgore je što odluka oko pobjednika meča u kojem je toliko veliki ulog i koji gledaju na desetke milijuna ljudi, pada na samo tri osobe.

Nećemo ovim putem prenijeti odvijanje meča rundu po rundu, jer tako nešto ovdje ima smisla jedino u slučaju “play by play” izvještaja u živo. Mora se reći samo kako su obojica bili maksimalno spremni, maksimalno nabrijani i maksimalno agresivni, spremni podosta riskirati da bi došli do pobjede. I uistinu su obojica imali namjeru završiti ovaj meč prije sudačke odluke, no teško je tako što očekivati u duelu ovakva dva majstora. Treba se pokušati pogledati subjektivno i donijeti sud o tome tko je što radio na najbolji mogući način. Golovkin je, kao i uvijek, jako dobro radio prednjim direktom, no ne toliko dobro zbog konstantno kretanja Canelo glave te nije uspijeva na taj direkt vezati ubojitije kombinacije u dovoljno čestim intervalima. Canelo je u navratima jako dobro prezentirao meksički “swarmerski” stil borbe, i to su zapravo bili periodi meča kada je bilo najzanimljivije. Udarci su se izmjenjivali, napadi su konstantno izgledali ozbiljno, a na kraju 12 rundi su obojica izgledali kao da su spremni potući se još 12, odnosno kao da su spremni ovo raditi sve dok jedan ne padne, jer samo to bi u tom trenutku pružilo zadovoljstvo pobjede. Ona je na kraju pripala Canelu rezultatom dva puta po 115-113 i jednom 114-114.

Štetu su primili obojica. Golovkinovo lice nikada nije bilo ovako razbijeno, a i Canelo je vrlo brzo dobio posjekotinu s kojom se njegov kut morao boriti. Lice niti jednog ipak nije odavalo neki znak poraza, neki znak toga da mu je dosta ili neki znak toga da se ne osjeća manje samouvjeren nego prije nego je sve počelo. Službena statistika također nije dala nikakav odgovor. Golovkin je odnio prevagu u udarcima s 234-202, Meksikanac je bio bolji u udarcima u tijelo 46-8, ali i u tzv. “power punches”, odnosno udarcima koji rade veće štetu, gdje je bilo 143-116.

Najpoznatiji svjetski boksački mediji su najčešće bili podijeljeni između 114-114 i blage prednosti za Golovkina, koji je realno bio agresivniji boksač kroz većinu meča. CBS Sport, Telegraph, Boxing News 24 i jedan novinar s Bad Left Hooka imali su 116-112 Golovkin, Bloody Elbow presudio je u korist Kazahstanca 115-113, dok su MMA Fighting, Associated Press, ESPN i drugi Bad Left Hook novinar imali 114-114. Teddy Atlas izjavio je kako je Golovkin neupitno zaslužio pobjedu, dok je Andre Ward imao isto mišljenje o pobjedi Canela.

Na kraju je zaključak jednostavan, iako donosi neugodan osjećaj u trbuhu. Previše je tu bilo neizvjesnih rundi, a organizator meča bila je promotorska kuća jednog od boksača. Nažalost, da bi “gost” u takvom slučaju došao do pobjede mora sve odraditi puno dominantnije. To je nažalost prava istina današnjeg boksa od koje ne može pobjeći. I još jednom ponavljamo, nije nikako lako napraviti da išta izgleda realno kada sva odluka spada na to kako su meč vidjela tri čovjeka. Tri čovjeka koja inače često sude u Las Vegasu, koja inače često sude na priredbama Golden Boy Promotionsa. Treba tu svakako uzeti ljudski faktor u obzir i razumjeti pa koliko god se ne složili s time. Jer ova oba boksača su odradila fantastičan meč te su pokazali zašto su u ovom trenutku možda i dva najbolja boksača svijeta.

Mi smo svakako mogli uživati, a na kraju se možemo složiti ili ne s ovom odlukom. Još jednom ponavljamo, autor izvještaja se s odlukom ne slaže, ali ju razumije. Meč je bio uistinu fantastičan i svakako ga vrijedi pogledati još jednom i pokušati realno donijeti svoj sud. Na kraju je pobjede pripala Canelu Alvarezu i to je ono što je bitno. A da će se i o ovom meču podosta toga pričati u narednim danima i tjednima, to je jednostavno neizbježno.

Treći meč? Uvijek!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI