Boksačka poezija Oleksandra Usyka! Poigrao se s Gassievim i postao apsolutni prvak kategorije

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 22.07.2018 00:26h Autor:

Gassiev vs. Usyk

Nevjerojatan meč odradio je Oleksandr Usyk u finalu svjetske boksačke serije, gdje se susreo s Muratom Gassievim. Do sada neporaženog ruskog boksača porazio je pred punom dvoranom njegovih navijača i to na nevjerojatno dominantan način, čime je osvojio Muhammad Ali trofej, ali i sva četiri elitna pojasa lakoteške kategorije.

Apsolutno je nevjerojatna bila dominacija Oleksandra Usyka u ovom meču, koji je prije svog starta bio izjednačen pri gotovo svim svjetskim kladionicama. Čak i analitičari se nisu usuđivali jednome dati posebnu prednost, motivirani sjajnim nastupom Gassieva u polufinalu protiv Yuniera Dorticosa te malim razočaranjem Usykovim nastupom protiv Mairisa Briedisa. No, na kraju smo vidjeli jednu igru Oleksandra Usyka, koji je zapravo otplesao meč pokraj svog protivnika, držeći kroz svih 36 minuta svoj ritam na koji Gassiev jednostavno nije bio spreman.

Kod Usyka je posebno dobro radio prednji direkt, koji mu je zapravo bio udarac kojim je kontrolirao situaciju te iz kojeg je pokretao sve kombinacije. Kroz cijeli meč se Ukrajinac kretao na vrlo zanimljiv način. Mijenjao je smjer i brzinu rada nogu, ali je i cijelo vrijeme radio rukama te je bilo gotovo nemoguće pronaći pet sekundi u komadu da Usyk nije uputio udarac. Upravo to je bio savršen način za ne dozvoliti Gassievu dolazak na distancu odakle bi mogao pogoditi neku od svojih bombi, kakvima je rušio veliki broj dokazanih boksačkih imena. Jedini statistički podatak koji je Gassievu išao na ruku su udarci u tijelo, ali ponajviše zbog toga što on drugačije nije mogao, a novom apsolutnom prvaku takvi udarci jednostavno nisu bili potrebni.

Nije potrebno opisivati meč po rundama, jer su gotovo sve izgledalo ovako i stvorio se dojam da bi Usyk odmah bio spreman odraditi još jedan meč na isti način, toliko se dobra činila njegova kondicijska sprema. Na kraju mu je jedan sudac dao svih 12 rundi, dok su dvojica uspjeli jednu rundu pronaći za Gassieva, možemo pretpostaviti kako je to bila četvrta runda, u kojoj je uspio pogoditi neke značajnije udarce.

Usyku je osim spomenuta četiri elitna pojasa, odnosno WBA, WBO, WBC i IBF, pripao već spomenuti Muhammad Ali trofej, koji se dodjeljuje pobjedniku svjetske serije, ali i pojas časopisa The Ring, koji svog vlasnika u ovoj kategoriji, odnosno kategoriji do 90.7 kilograma, nije imao još od rujna 2015. godine.

Pokraj ovoga svega, Usyk je trenutno jedini apsolutni prvak svijeta, budući da se Terence Crawford odrekao svojih pojaseva junior velter kategorije, nakon prelaska među velteraše.  Olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine ovako je svoj profesionalni skor doveo na čistih 15-0 i teško je pretpostaviti što mu je iduće. Spominje se opcija meča protiv Tonya Bellewa, koji bi u Britaniji i pod okriljem Eddiea Hearna svakako mogao biti blockbuster, ali nije isključen niti odlazak među teškaše.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI