Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Bivša svjetska prvakinja priznala korištenje dopinga: “Svi to rade i svi znaju za to” | Fight Site

Bivša svjetska prvakinja priznala korištenje dopinga: “Svi to rade i svi znaju za to”

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 13.08.2018 21:17h Autor:

Mia St. John

Bivša svjetska boksačka prvakinja i jedna od najpopularnijih boksačica u povijesti, Mia St. John, otvoreno je priznala kako je kroz cijelu karijeru koristila zabranjena sredstva te je dodala kako to čine apsolutno svi.

51-godišnja St. John, koja je osim boksačice bila i fitness model, profesionalno je nastupala od 1997. do 2016. godine. Njen meč protiv Holly Holm, iz 2005. godine, jedan je od zapravo najvećih mečeva ženskog boksa. Karijeru je završila sa skorom 49-14-2, što je ukupno 65 odrađenih mečeva. Sada je priznala kako je u barem 20 od njih koristila doping.

Sve ja zapravo krenulo time da je St. John stala u obranu Canela Alvareza i njegovog pada na doping testu. Izjavila je kako to svi rade i da ga ne treba osuđivati. To se odvilo putem objave na Twitteru, a vrlo brzo su se javili neki boksači poput Tonya Bellewa koji su je žestoko napali, s nekih strana je dolazilo i do žestokog osobnog vrijeđanja. Na kraju ju je kontaktirao Los Angeles Times kojem se otvorila.

“Jednostavno mrzim vidjeti da neki boksači napadaju druge zbog nečega što smo svi svjesni da svi rade. Ja osobno nikad nisam imala pozitivan test i ovo još nisam nikome rekla, ali sada sam umirovljena pa mogu”, rekla je St. John uz izjavu kako je većinu svog najuspješnijeg dijela karijere koristila nedozvoljena sredstva. Još je dodala: “Svi znamo da to nije dobro, ali želim reći kako je to jedan krug u kojem se svi nalazimo. U dvorani si, u kampu si, a ja sam osobno bila dio najvećeg showa svog vremena.”

Ispričala je kako uopće dođe do korištenja i rekla je da je to zapravo jedan cijeli proces u kojem se jednostavno nađeš te radiš ono što rade svi ostali.

“Kada tvoj kamp nešto koristi, to se proširi kroz cijelu dvoranu. Tvoji sparing partneri to koriste pa jednostavno vidiš da bi trebao i ti, da ne zaostaješ za njima. To je sve zapravo mentalni trik. A kada si na nečemu, teško se skinuti jer to postane prava ovisnost. Naravno da neću reći za koje mečeve sam nešto koristila, jer lako se onda zaključi kada je to bilo, s kim sam trenirala, tko je bio u kampu i slično tome, a ne želim nikoga dovoditi u probleme. Ne namjeravam nikad ikoga odati”, objasnila je, a onda je još dodala nešto o samim testiranjima, budući da niti na jednom nikad nije imala pozitivan uzorak:

“Ne mogu reći da je nešto koristio baš svaki borac, no većina je. U karijeri sam vidjela toliko toga i nije mi problem otvoreno govoriti, posebno jer je sve to postalo veliki problem u sportu. Testirana sam puno puta raznim metodama i nikada ništa nisu našli. Ja sam najbolji dokaz za to da ako nikada nisi uhvaćen, to nikako ne može znati da nisi uzimao.  A odradila sam svoju zadaću, dobili bismo popis svega što je zabranjeno, gledala sam ga i znala sam da tu ima stvari koje uzimam. Onda sam koristila sve što sam mogla da bih to nekako zamaskirala. Posebno droge koje služe baš za to, katetere s urinom drugih osobom i slično tome. Nakon toga si se samo morao pouzdati u sreću.”

Ovakve izjave bivše prvakinje, koja je tijekom 2000-ih godina bila prava zvijezda te koja je trenirala u najvećim dvoranama, mogle bi izazvati još veću buru u boksačkom svijetu nego što su u samom startu. No, neki će reći kako je to mnogima odavno jasno te da ona nije otkrila baš ništa novo.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI