Anthony Joshua tehnički sjajnim boksom savladao Josepha Parkera

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 01.04.2018 00:57h Autor:

Anthony Joshua

Anthony Joshua obranio je svoje pojaseve prvaka te je njima pridodao onaj koji se do sada nalazi u vlasništvu Josepha Parkera. Ipak, u pitanju je bio meč koji nije oduševio publiku koja je došla vidjeti akciju, budući da je Joshua ovo odradio tehnički i bez potrebe za preuzimanjem rizika.

80.000 ljudi na stadionu u Cardiffu vidjelo je 12 rundi prezentacije sjajne taktike Anthonya Joshue, koji se u potpunosti pripremio za Josepha Parkera i ono što on donosi. Joshua je prije meča najavio kako će u ovom meču odlučivati boksačke finese, a ne otvoreni fajt i upravo to se dogodilo. To se nije svidjelo publici koja se nadala vidjeti više akcije, no cilj je opravdao sredstvo kojim se Joshua poslužio u ovom meču. On je došao do četvrtog svjetskog pojasa, odnosno trećeg elitnog. Nedostaje mu samo još onaj koji se nalazi kod Deontaya Wildera.

Već od prve runde vidjelo se kako Joshua nije došao ponuditi meč kao protiv Vladimira Klička, nego je od početka pametno kontrolirao distancu, odlično se kretao te je prednjim direktom kontrolirao ritam, držanjem Parkera na distanci. Prvi konkretni udarci viđeni su tek krajem runde, no bez ikakve štete. U drugoj rundi Parker je hrabriji i počinje tražiti prostor za udarce, ali Joshua ga i dalje većinu vremena kvalitetno kontrolira. U trećoj rundi prvi pravi ozbiljni udarci Joshue, a isti dižu publiku na noge. Parker između njih uzvraća snažnom kontrom, koja rezultira time da se Joshua smirio te od tada ponovno radi na kontroli meča više nego na nanošenju štete.

Na taj način Joshua dominira četvrtom rundom, da bi nakon toga uslijedile dvije najuzbudljivije runde meča, one koje su pripale Josephu Parkeru. Prvo je boksač iz Novog Zelanda uspio odraditi dominantnu petu rundu, u kojoj se Joshua vidljivo odmarao, dok je posebno dobar bio u šestoj, kad je Joshuu nakratko zaljuljao aperkatom. Za nešto više nije bilo dovoljno snage i tako se dolazi do polovice meča. Nažalost, tu je zapravo stalo sa svom pravom akcijom.

Joshua se u spomenute dvije runde dovoljno odmorio da bi do kraja uspio boksati onako kako je isplanirao, a niti u Parkeru više nije bilo snage i brzine da ga ugrozi. Tempo je usporen, što je inače situacija koja bolje odgovara boksačima dužih ekstremiteta, što je ovdje bio Joshua. Parker je pokušavao skratiti distancu na onu iz koje bi mogao plasirati udarac u punoj snazi, no Britanac sve odrađuje na najbolje mogući način te tako privodi meč kraju bez da je primio gotovo ikakvu ozbiljniju štetu. Sudačke kartice rekle su dva puta 118-110 i jednom 119-109, što je samo znak dominacije trenutno najboljeg teškaša svijeta.

Ipak, Parker je prvi boksač protiv kojeg Joshua nije došao do pobjedom nokautom, no iz intwerviewa na kraju meča se vidjelo da mu to ne predstavlja preveliku važnost. Bitno mu je da je došao do svoje 21. pobjede i novog pojasa, nakon čega je uslijedilo ono što su boksački fanovi htjeli čuti, otvoreno je prozvao Deontaya Wildera. I nadamo se da će do tog meča doći ove godine. Do tada, čestitke Joshui na izuzetno pametno odrađenom meču, u kojem je pokazao kako je spreman boksati i na ovakav način, ukoliko protivnikov stil to zahtijeva.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI