Andre Ward obranio titulu tehničkim nokautom nakon kardinalne greške suca

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 18.06.2017 09:23h Autor:

Kovalev vs. Ward

Nažalost, niti revanš nije mogao proći bez kontroverzi. Andre Ward savladao je Sergeya Kovaleva tehničkim nokautom u osmoj rundi, nakon čega je ruski boksač odmah prigovarao kako su udarci, koji su do toga doveli, bili ilegalni. Ponovljena snimka je pokazala kako je bio u pravu.

I to je velika šteta, budući da je meč bio puno uzbudljiviji i zanimljiviji od njihovog prvog susreta, iz studenog prošle godine. Tada je također postojala kontroverza, budući da su mnogi smatrali kako je Ward nezasluženo slavio sudačkom odlukom. Zato su se svi nadali da bi ovog puta moglo doći do prekida. I došlo je, ali na kraju ispada još veći kaos, budući da je krajnji rezultat zapravo došao nakon velike pogreške možda i najboljeg svjetskog boksačkog suca, Tonya Weeksa.

Meč je zapravo otvoren malo sporije, u situaciji gdje je Kovalev kontrolirao distancu prednjim direktom. Kada je Ward uspijevao skratiti ju, najčešće su završavali u klinču i publika je negodovala već u drugoj rundi. Srećom po njih, već u trećoj dionici se akcija rasplamsala. Ward je u četvrtoj rundi tako prvi puta u problemima, iz kojih se izvukao, a svoje najbolje tri minute prezentirao je u petoj rundi, gdje je radio vidljivu štetu udarcima u tijelo protivnika. Šesta runda bila je vrlo izjednačena te niti jedan boksač nije ostvario vidljiviju prednost, dok se u sedmoj rundi dogodila prva kontroverza. Ward je često ulazio u klinč, odakle bi tražio udarce u tijelo, a jedan od njih je nanio bolnu grimasu na lice Kovaleva. Rus je sucu prigovorio da je udarac bio ispod pojasa, no ovaj nije reagirao i meč se nastavio. Sedma runda je ubrzo nakon toga bila gotova.

Ward je tada osjetio svoju priliku te je odlučio napasti u drugoj polovici osme runde. Još jedna serija udaraca u tijelo ponovno izaziva grimasu na licu Kovaleva, ali prave probleme radi desni kroše točno u bradu ruskog boksača. Kovalev je osjetio da je ugrožen je te krenuo u klinč s oko pola minute do kraja runde. Iz tog klinča Ward pogađa seriju udaraca u tijelo, Kovalev je na to klonuo, a sudac Weeks je došao i prekinuo meč smatrajući da Rus nije u stanju nastaviti te je Ward došao do pobjede tehničkim nokautom.

Kovalev je nešto rekao sucu te je otišao u svoj kut. Nakon meča je izjavio kako smatra da je čak tri puta pogođen ilegalnim udarcima ispod pojasa. Nažalost po Warda i sam boks, usporene snimke su dokazale kako je u potpunosti bio u pravu. Čak i da udarci nisu bili ilegalni, većina analitičara i novinara smatra kako ovo nije bila situacija za prekid, nego da se Kovalevu trebalo brojati. Tako je Ward obranio titulu, no uz još veću kontroverzu nego onu uz koju je došao do nje.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI