Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Znate li da se mineralima možete predozirati? | Fight Site

Znate li da se mineralima možete predozirati?

Fitness 01.01.2013 18:14h Autor:

Suplementacija

Kojeg god stručnjaka i savjetnika za prehranu upitate i najosnovnije pitanje o hrani i suplementima, svi će vam pričati o potrebi za mikronutrijentima u koje se ubrajaju vitamini i minerali. Mnogi od njih će vam savjetovati i suplementaciju vitaminima i mineralima zbog njihova manjka u klasičnoj prehrani. Rijetko tko od njih će vas upozoriti i na opasnost od predoziranja osim mikronutrijentima.

Većina minerala (osim onih u tragovima) organizmu je potrebna u većim količinama, a njihova funkcija je vezana uz normalno funkcioniranje organizma. Klasičnom prehranom je gotovo nemoguće prekoračiti preporučene doze minerala, ali se to može dogoditi u slučajevima megadoza suplementacije mineralima. Američki Institut za medicinu propisao je gornju granicu za unos pojedinih minerala koji neće ugroziti ili narušiti zdravlje pojedinca.

Kalcij – mineral odgovoran za jake kosti i zube, za pravilan rad krvotoka te mišićnu i živčanu funkciju. Dnevna preporučena doza za odrasle osobe je do 1200 miligrama dok je gornja dopuštena granica 2500 miligrama na dan. Veći unos od ovoga ugrožava rad bubrega i povećava opasnost od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Klor – održava pravilan nivo tjelesnih tekućina. Preporučen unos je 2,3 grama na dan, dok je gornja granica 3,6 grama na dan. Veći unos povećava opasnost od visokog tlaka, posebno ukoliko je kombiniran s natrijem (što je slučaj u kuhinjskoj soli).

Magnezij – odgovoran za kemijske reakcije u organizmu. Preporučena doza je 410 miligrama na dan, dok je gornja granica 450 miligrama. Veće doze mogu izazvati slabinu i proljev.

Fosfor – održava zdravlje stanične membrane, rast kostiju i proizvodnju energije. Preporučena doza je 700 miligrama, a gornja dopuštena granica je 4000 miligrama na dan. Veći unos oštećuje kosti te otežava sposobnost apsorpcije kalcija iz hrane.

Natrij – odgovoran za održavanje pravilnog nivoa tekućina u organizmu. Preporučen unos je 1,5 grama na dan, a gornja granica je 2,3 grama na dan. Veći unos povećava opasnost od visokog krvnog tlaka.

Većina suplemenata je kreirana tako da vam pomogne da dosegnete preporučenu dnevnu dozu vitamina i minerala čiji je unos kroz klasičnu prehranu često nedostatan. No, s obzirom na različite prehrambene navike, ali i specifičnosti svakog organizma, preporučene dnevne doze se ne bi trebale prekoračiti.

Zorana Jagodić
zorana.jagodić@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI