Vrh piramide za sve proteine!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 03.06.2015 16:42h Autor:

Hydroflex

Sirutka je poznata kao ljekovit napitak još iz antičkih i srednjevjekovnih vremena. Sirutka zaista sadrži mnoge važne tvari, proteine, kalcij, jod, ima odličan omjer kalcija prema fosforu, i natrija prema kaliju. Sirutka je bogata i B vitaminima, među kojima je vrlo važan B12. Ipak, većina će se stručnjaka složiti da je najvažnija tvar u sirutci – proteini.

Mlijeko sadrži dva osnovna proteina – kazein i protein sirutke, koji se bitno razliku po svojim karakteristikama i biološkom djelovanju. Biološka vrijednost (BV) kazeina je 77, dok se biološka vrijednost proteina (ovisna o sadržaju aminokiselina) sirutke približava maksimalnoj brojci 100.

Prehrambene i funkcionalne karakteristike proteina sirutke su ovisne o strukturi i biološkom djelovanju proteina sirutke. Uobičajene metode pasterizacije djelomično uništavaju vrijedne sastojke sirutke. Prema biološkoj vrijednosti postoji rangiranje proteina sirutke: najveća je biološka vrijednost izolata sirutke, zatim koncentrata, peptida proteina sirutke, intaktnog proteina i na kraju slobodnih amino kiselina. Koncentrat proteina sirutke sadrži 35 % proteina u suhoj tvari sa 70-85% bioraspoloživosti.

Veća biološka vrijednost proteina sirutke u odnosu na proteine mlijeka rezultat je visokog udjela lizina (40% više) te cisteina i metionina (2,5 puta više). Za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omjer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke oko 10 puta veći nego u kazeinu.

U ČEMU JE VRIJEDNOST PROTEINA SIRUTKE?

Protein sirutke ima visok sadržaj amino kiselina razgranatih lanaca (tzv. BCAA), cisteina, laktoalbumina, laktoze, minerala i tragova masti.

Istraživanja su pokazala jedinstveno djelovanje proteina sirutke na imunitet. Napose su interesantni bioaktivni peptidni dijelovi, koji postaju aktivni u toku probave i važni su kako za nastanak entro hormona tako i za poboljšanje imuniteta.

Na kraju, iznimna vrijednost proteina sirutke je i u njegovoj iskoristivosti, odnosno visokoj biološkoj vrijednosti (BV). BV za proteine različitih izvora točno pokazuje koje od njih tijelo najbolje apsorbira. Na vrhu liste najbolje biološke vrijednosti je izolat proteina sirutke, a proteini biljnog porijekla (kao npr.soja), nalaze se na dnu ljestvice.

Biološke vrijednosti proteina

Whey Protein Isolate – izolat proteina sirutke – 159
Whey Protein Concentrate – koncentrat proteina sirutke – 104
Jaje – 100
Mlijeko – 91
Bjelanjak jajeta – 88
Piletina – 79
Kasein – 77
Soja – 74
Na kraju, zaključak je jednostavan – izolat proteina sirutke je najbolji izvor proteina koji si možete priuštiti. Mi vam preporučamo Sci-Muscle Hydroflex, "Kralja sirutke", ekskluzivni hidrolizirani protein sirutke koji koristi samo najnapredniji proces odvajanja pri niskoj temperaturi. Ovaj kompleksni proces koristi metodu unakrsne mikrofiltracije koja štiti aminokiseline, kako bi vam pružili proteine sirutke apsolutno najbolje kvalitete. A sebi želite samo najbolje, zar ne?

Svoj Sci-Muscle Hydroflex naručite OVDJE
 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI