Vijača – jednostavan kardio koji prži kalorije

Fitness 16.08.2012 10:36h Autor:

Ilustracija

Želite li izgubiti suvišne kilograme ili samo održati kondiciju, vijača je izvrstan način da odradite kardio trening, a pritom vam nisu potrebni ni skupa oprema ni mnogo prostora. Svi se sjećamo Rockyja koji treninge odrađuje preskakanjem vijače. 
 
Ovom aktivnošću aktivirate rad nogu, stražnjice, ramena, zglobova, podlaktica i listova. Vijačom sami možete odrediti intenzitet treninga – od srednjeg do visokog intenziteta, a dodatne dobrobiti ovoga treninga su i:
 
– poboljšanje ravnoteže, spretnosti i koordinacije, 
 
– sagorijevanje kalorija, i
 
– povećava kondiciju, kardio razinu, izdržljivost i mišićnu snagu.
 
Pogreške na koje trebate paziti kad počnete preskakati vijaču su one da se vijača vrti iz zglobova, a ne iz laktova, tijelo vam ne smije biti prezgrčeno, te ne smijete previsoko skakati i "tvrdo" doskakivati na pod. Upravo sve to izazvat će brzo umaranje, a često i odustajanje od ove izvrsne kardio aktivnosti. Također, koljena vam tijekom skakanja moraju biti lagano savijena. 
 
Za početnike se preporuča početi s 5-minutnim preskakanjem vijače. Kad dođete do nivoa da bez stajanja preskačete vijaču 10 minuta, znajte da ste u dobroj formi. I – izračunali su – 10 minuta preskakanja vijače (120 skokova u minuti) troši jednako kalorija kao 30 minuta trčanja!
Postoji više načina preskakanja vijače, a osnovni su: 
 
– jednonožno – vijaču preskačete podizanjem jedne, a spuštanjem druge noge na tlo,
 
– sunožno – vijaču preskačete istovremenim podizanjem i spuštanjem oba stopala na pod,
 
– trčeće – preskačete vijaču kroz lagano joggiranje. Time povećavate intenzitet vježbanja, 
 
– uz podizanje koljena – preskačući vijaču podižete koljena te na taj način pojačavate intenzitet vježbanja, i
 
– bočno – skakanje i doskakivanja s lijeve na desnu stranu.
 
Ukoliko se odlučite na kupnju vijače, imajte na umu da postoje vijače od različitih materijala i težina. Teže vijače opterećenje usmjeravaju na gornji dio tijela, ali pritom težina ne smije biti u ručkama jer se time težište prebacuje na zglobove šake, laktove i ramena. 
 
Dužinu vijače određujete prema vlastitoj visini: kad s obje noge stanete na vijaču, ručke vam moraju biti u ravnini struka. Što je vijača kraća, to je brže morate vrtjeti pa i brže morate preskakivati čime se povećava intenzitet vježbanja.  
 
Zorana Jagodić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI