Važno: Pet načina kako izbjeći mamurluk!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 23.12.2012 14:06h Autor:

Mamurluk

Prosinac je mjesec darivanja, blagdana, slobodnih dana, ali i prejedanja i alkohola. Rijetki su oni koji u ovim danima uspiju izbjeći zdravice, čestitke i proslave u potocima alkoholnim pića od kojih drugog dana umiru i zaklinju se da to više nikad neće ponoviti. Osim glavobolje i sveopće nemoći, alokoholiziranost negativno utječe i na vašu radnu sposobnost, pa riskirate i kritike nadređenih, ali čak i otkaz s radnog mjesta.

Ipak, nije svako opijanje jednako; postoji niz pravila koja, ako ih slijedite, umanjuju negativne efente alkoholiziranosti koji nastupaju sljedećeg dana.

1. Nemojte se natjecati s prijateljima u broju ili količini alkohola koji ćete popiti. Posebno se ovo odnosi na djevojke koje često pokušavaju pratiti ritam muškaraca, a zbog svoje tjelesne kompozicije znatno lakše se opiju od muškaraca.

2. Postavite pravila. Prije izlaska se dogovorite sami sa sobom koliko ćete piti. Ako limit postavite na 3 pića, onda se toga držite.

3. Nije nevažno koji alkohol pijete. Uvijek je bolje biti bezbojna pića pred obojanim. Naime, za mamurluk su odgovorni i kongeneri, nusproizvodi fermentacije i prirodne kemikalije kojih u obojanim pićima ima značajno više nego u bezbojnim. Dakle, uvijek dajte prednost vodki, bijelom rumu ili gymu pred konjakom, whiskeyjem, brandyjem i sličnim pićima. Također, izbjegavajte slatka pića poput koktela ili šampanjca koji brže dospijevaju u krvotok.

4. Nikada ne pijte na prazan želudac, ali jedite i tijekom konzumacije alkohola. Na taj ćete način umanjiti opasnost od nuspojava poput mamurluka ili mučnine. Najbolji izbor hrane prije i uz alkohol su šparoge jer potiču nivo enzima odgovornoh za razbijanje molekula alkohola.

5. Voda je spas. pijte vodu uz alkohol, prije spavanja i pdmah nakon buđenja. na taj ćete način spriječiti dehidraciju koja je učestala nakon stanja alkoholiziranosti. Voda usporava proces opijanja, a ujutro ubrzava izbacivanje alkohola iz organizma te na taj način ubrzava i oporavak te skraćuje stanje mamurnosti.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI