Tursko dizanje – savršena vježba za čitavo tijelo!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 13.07.2015 14:00h Autor:

Tursko dizanje

Tursko dizanje je kompleksna aciklična vježba koju sačinjavaju zahtjevni pokreti objedinjeni u jednu cjelinu. Baš zbog njegove kompleksnosti, uspoređuju ga s olimpijskim dizanjem te se često primjenjuje kod profesionalnaca, kao i amatera.  Može se reći kako je ova vježba savršen primjer obrasca primitivnog kretanja jer sadrži elemente prevrtanja, klečanja, stajanja i dosezanja.

Benefiti turskog dizanja

Ono što čini tursko dizanje vježbom toliko dobrom su benefiti koji objedinjuju i stabilnost i mobilnost i elastičnost ramena. Vježba daje čvrstoću stabilizatorima koji automatski omogućuju povećanje snage. Tursko dizanje snažno aktivira mišiće ramena, ruku, nogu a posebno jača mišiće "core-a", koji omogućuju stabilizaciju tijela tijekom izvođenja pokreta. Također, razvija stabilnost gornjeg i donjeg djela leđa kao i kukova.

Između ostaloga, razvija lateralizaciju moždanih funkcija (rad lijeve i desne strane mozga), pa bi se za tursko dizanje moglo reći i da je neka vrsta moždano-fizičke vježbe slične šahu u kojoj morate razmišljati o idućem pokretu. Smatra se da zbog tog faktora vježba postaje još zanimljivija i izazovnija, izuzev svih benefita koje posjeduje.

Osim što sa turskim dizanjem možemo napraviti kompletan trening snage, cardija, stabilizacije i koordinacije, fiziotarapeuti ga koriste u svrhu rehabilitacije kod sportaša, rekreativaca i kao preventivu od ozljeda.

Ponukana iskustvom u izvođenju tehnike pokreta i svjesnosti njegovih benefita, tursko dizanje moj neizostavan dio sklopa kondicijske pripreme mladih taekwondoaša, koji su ostvarili zavidne rezultate na svjetskoj razini.ć

Kako ga izvoditi?

Tursko dizanje osim s kettlebellom, može se izvoditi i sa bučicom ili šipkom.

Izvođenje vježbe traje otprilike cca 30- ak sekundi sa pokretima spuštanja. Ako sporije izvodimo vježbu posebno s većom kilažom kettlebella, potrebna nam je veća stabilizacija, kontrola pokreta, snaga, izdržljivost i naravno lateralizacija što znači da je takvo sporije izvođenje efikasnije. Na kraju krajeva,uvijek je zabavno biti prisutan kod probijanja vlastitih granica izdržljivosti.

Prije samoga izvođenja vježbe, moramo usavršiti tehniku pokreta kako ne bi došlo do ozljeda i povreda, pa tek onda sa stopostotnom sigurnošću u izvođenje tehnike možemo primiti veću kilažu odabranog utega. Sigurnost u izvođenju vježbe je najbitnija stavka!

Tursko dizanje dijelimo na 6 pokreta:

1. početni položaj
2. položaj s osloncem na laktu
3. položaj s osloncem na dlanu
4. položaj s koljenom uz dlan
5. klečeći položaj
6. stojeći  položaj

Maja Čavka
viši fiziotarapeut i osobni trener
Strong First certif. kettlebell instruktor
[email protected]

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI