Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Triceps – kako treningom dobiti moćne ruke! (VIDEO) | Fight Site

Triceps – kako treningom dobiti moćne ruke! (VIDEO)

FitnessIZDVOJENA VIJEST 26.03.2013 10:42h Autor:

Triceps

Iako mnogi smatraju biceps nositeljem veličine ruku i estetike, istina je ipak drugačija. Veličinu ruke određuje bicepsu suprotni mišić – triceps.

Troglavi nadlaktični mišić (lat. musculus triceps brachii) je mišić stražnje strane nadlaktice. Kako mu i samo ime kaže, mišić prolazi s tri glave: lateralnu, medijalnu i dugu. Najduža polazi s lopatice, a s ostale dvije s nadlaktične kosti. Mišić se hvata s tetivom na lakatni vrh (grč. olecranon) lakatne kosti.

Triceps se sa svoje tri glave uvijek aktivira istovremeno, dakle, nemoguće je izolirati pojedinu glavu određenom vježbom te samo nju jačati. Jedino što se može učiniti za jačanje pojedinih glava tricepsa je kombiniranje različitih hvatova kako bi se triceps pogađao iz različitih kuteva.

Također, imajte na umu da se triceps aktivira kod vježbi za prsa te ramena, pa se triceps ne preporučuje vježbati s ovim dvjema mišićnim skupinama, kao ni onda kad su ove mišićne skupine umorne od prethodnog treninga.

Kao i kod ostalih mišićnih skupina, i trening tricepsa je najbolje započeti osnovnim vježbama, a potom nastaviti i završiti složenim vježbama. Osim toga, triceps je uvijek bolje raditi slobodnim utezima nego na spravi ili kablovima jer se tada mišić bolje izolira, pa time i izgrađuje.

Trening tricepsa počnite propadanjima (dipsevima) i uskim benchom. Nastavite triceps ekstenzijom s EZ šipkom (čeoni potisak), a završite povlačenjem kablova s gornjeg koluta.

Prijedlog treninga:

  • Propadanje (dipsevi) – 2 serije x do otkaza
  • Uski bench – 3 serije x 10 do 12 ponavljanja
  • Ležeća triceps ekstenzija s EZ šipkom – 2 serije x 10 ponavljanja
  • Potisak prema dolje s kablovima – 2 serije x 10 ponavljanja

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI