Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Treba li MMA borcu trening u teretani? | Fight Site

Treba li MMA borcu trening u teretani?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 11.01.2013 16:31h Autor:

Trening MMA borca

Mnogi borce često ne povezuju s teretanom i treninzima s utezima, smatrajući da je borcima takav oblik treninga nepotreban! No, to je daleko od istine.

Naime, trening utezima će borcima pomoći da budu brži, eksplozivniji, snažniji, a samim time i bolji u meču. Stručnjaci preporučuju borcima 2-3 treninga tjedno u teretani, ali ističu neophodnost redovitog istezanja. Uvrštavanje treninga s utezima u cjelokupni trening u borilačkom sportu dovesti će do poboljšanja kondicijskih sposobnosti i uspješnosti u borilačkom sportu.

Provođenjem treninga s utezima doći će do poboljšanja živčanomišićne adaptacije tj. sposobnosti da se aktivira veći broj mišićnih jedinica i do povećanje veličine mišića što će rezultirati povećanjem jakosti.
Posljedica toga je:

  • Povećanje snage udarca – poveća se brzina udaraca ili da se poveća mišićna masa tj. težina.
  • Efikasnije i snažnije blokade – ako povećate vlastitu snagu to će se pozitivno odraziti na izvođenje blokada.
  • Snažniji i stabilniji borilački stav – povećanjem jakosti donjeg dijela tijela.
  • Poboljšano kretanje (brzina i agilnost).
  • Smanjena mogućnost ozljede – treningom utezima se povećava mišićna masa, gustoća kostiju, a ligamenti i tetive postaju snažniji.
  • Ubrzani oporavak od ozljede – ojačane su mišićne grupe koje su vezane uz ozljedu.
  • Veći otpor na umor i brži oporavak od treninga – slabiji mišići skloniji su umoru od jačih mišića koji su puno otporniji.

Zbog svega navedenoga, uspješni borci redovito, uz svoje treninge uključuju treninge u teretani kojima postižu veću brzinu, eksplozivnost i snagu te samim time i stječu prednost pred protivnicima u borbi.

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI