Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Suplementi za dodatnu snagu u borbi i na treningu | Fight Site

Suplementi za dodatnu snagu u borbi i na treningu

FitnessIZDVOJENA VIJEST 05.09.2012 15:22h Autor:

Frank Mir na treningu

Bez obzira radite li trening u teretani, ringu ili kavezu, ili imate meč, morate osmisliti kako iz hrane i suplemenata izvući maksimum energije za predstojeći napor. U nizu dostupnih suplemenata i hrana važno je znati izdvojiti one koji će vam pomoći u ostvarenju vašega cilja, a vaše performanse podići na maksimalni nivo.

1. Pre-Workout ugljikohidrati – Kada govorimo o hrani koja će vam podići energiju i izdržljivost te sveukupne performanse, jedan je makronutrijent ispred svih ostalih – to je ugljikohidrat (UH). Unatoč tome što postoji čitav niz ljudi koji od ugljikohidrata bježe kao đavo od tamjana, važno je znati da, ukoliko težite perfekciji izvedbe, ugljikohidrati moraju postati vaš najbolji prijatelj. Ako je energija ono što vam nedostaje, morate početi unositi dostatne količine UH-a kako biste svoje treninge mogli odraditi na potrebnom nivou. Količina UH-a koju trebate unijeti ovisi o vrsti aktivnosti kojom se bavite, no najbolje je da eksperimentirate s količinama dok ne osjetite da je neka količina izazvala pravi energetski kick.

Krenite s 1 gramom ugljikohidrata na 1,5 kilograma težine. Primjerice borac od 75 kilograma neka počne s dozom od 50 grama UH-a, a ako mu pred kraj treninga ponestaje snage, nakon par dana se preporuča podizanje količina UH-a za 10-20 grama.

Također, zapamtite da nije svaki ugljikohidrat jednak. Ukoliko radite treninge duže od sat vremena, tada su vam potrebni sporo izgarajući ugljikohidrati poput tjestenine, zobenih pahuljica, krumpira ili smeđe riže i cjelovitih žitarica. Ukoliko je trening kraći od sat vremena potrebni su vam brzo iskoristivi UH-i poput voća ili različitih energetskih pločica.

2. Post-Workout ugljikohidrati – obrok nakon treninga mnogi zapostavljaju ne znajući da njime mogu značajno poboljšati svoje performanse. Nadomještanjem UH-a koje ste potrošili tijekom treninga, oporavljate organizam i dovodite ga u stanje spremnosti za skore nove napore. U ovom obroku morate unijeti brzoizgarajuće ugljikohidrate poput energetskih napitaka, voća ili energetskih pločica koji će brzo popuniti prazne zalihe glikogena i ubrzati oporavak.

3. Kreatin – nazvan i "kraljem izvedbe", kreatin je aminokiselina koju tijelo koristi za proizvodnju energije. Unosom kreatina stvarate kreatin-fosfat koji se pohranjuje u mišićne stanice i daje vam energiju u kratkim, ali intenzivnim pokretima, poput onih u MMA-u. Jedan od načina unosa kreatina je punjenje 5-7 dana po 20 grama (podijeljeno u nekoliko doza u danu), a potom uzimanje po 5 grama dnevno.

4. Voda – o vodi se sve zna, a još uvijek je mnogi ne unose dovoljno. Česti su znakovi dehidracije, poput glavobolja, grčeva, zimica i vrućina koje mnogi ignoriraju ne razmišljajući da je upravo dehidracija najveći neprijatelj optimalnoj sportskoj izvedbi. No, izgubite li samo 1-2% vode iz organizma, osjetit ćete značajan pad u snazi i izdržljivosti. Iako će mnogi htjeti vodu zamijeniti sokovima od cijeđenog voća ili sportskim napicima, ipak je obična voda najbolji izbor za nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Naime, ugljikohidrati u drugim napicima usporavaju prolaz kroz organizam, što usporava efekt hidracije. Voda brže odlazi iz želuca što utječe i na brže hlađenje organizma.

Slušajte vlastiti organizam i poigravajte se količinama unesenih ugljikohidrata ili vode, dok ne pronađete optimalne vrijednosti kojima ćete postići najbolje performanse i imati najviše energije potrebne za naporne treninge i borbe.

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI