Stop pretilosti: Apetit se neurološki može kontrolirati!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 07.04.2013 15:52h Autor:

Apetit

"Apetit nije određen rođenjem, već ga se može mijenjati tijekom života", zaključak je studije američkih znanstvenika. Znanstvenici su otkrili skupinu moždanih stanicu za koju je utvrđeno da kontroliraju apetit što može biti glavni uzrok poremećaja prehrane, poput pretilosti. Tijekom pokusa su utvrđene stanice (taniciti) koje proizvode neurone koji reguliraju apetit.

Naime, ranije se smatralo da su živčane stanice u mozgu koje sudjeluju u regulaciji apetita oformljene tijekom razvoja embrija u maternici te da ih se ne može mijanjati. No, znanstvenici Sveučilišta New Anglia otkrili su tanicite koji djeluju poput matičnih stanica, te pokazuju da se apetit tijekom života može mijenjati.

Dr Mohammad Hajihosseini, glavni voditelj istraživanja ističe da bi ovo važno otkriće moglo ponuditi trajno rješenje za borbu protiv pretilosti. Ipak, ističe da će se za testove na ljudima sačekati još najmanje 5 godina.

"Studija pokazuje da neuronski sklop koji kontrolira apetit nije fiksan u svojem broju već se njime može manipulirati što znači da će se u budućnosti na taj način moći kontrolirati poremećaje prehrane koji iz njih proizlaze.", ističe Hajihosseini.

"Ove informacije će unaprijediti naše razumijevanje moždanih matičnih stanica, a zacijelo će pomoći i u razvoju lijekova koji će modulirati broj ili funkcioniranje neurona koji reguliraju apetit", zaključuju u studiji. Studija je objavljena u časopisu "Journal of Neuroscience".

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI