Sportska masaža – spas za tijelo nakon napornih treninga

FitnessIZDVOJENA VIJEST 11.07.2013 12:19h Autor:

Sportska masaža

Svaki je trening stres za organizam. Tijekom izvođenja vježbi u mišićima koji su aktivirani se događaju mikrotraume, odnosno mikrooštećenja samih mišićnih vlakana. Ta mikrooštećenja dovode do upale i bolova.

Mehanizam mikro-traume funkcionira tako da prilikom ozljeđivanja mišića uslijed vježbanja, tijelo izlučuje citokine (molekule za prijenos signala) koje uzrokuju upalu. Ove molekule se vežu za receptore centralnog živčanog sustava i time usporavaju regeneraciju živčanog sustava.

Zbog niza mikrotrauma koje organizam doživljava tijekom treninga, a kojima su prvenstveno izloženi mišići, tetive i ligamenti, tijelu su potrebni odmor da bi se lakše oporavio od treninga.

Jedan od najboljih načina ubrzavanja oporavka nakon treninga jest – masaža.

Sportska masaža ubrzava oporavak organizma nakon treninga, zagrijava i omekšava tkiva, poravnava mišićna vlakna, poboljšava cirkulaciju, ubrzava odstranjivanje otpadnih tvari i mliječne kiseline iz organizma. Sportska masaža održava mišiće zdravima, gipkima, manje podložnim ozljedama, povećava opseg kretnji, snagu ozlijeđenih mišića, ubrzava proces jačanja, poboljšava protok krvi i čini nas spremnijima na nove i bolje rezultate u sportskim i životnim izazovima.

Osim toga, jedan od ciljeva sportske masaže je smanjiti mišićnu napetost te postići duboku tjelesnu i psihičku opuštenost.

Mnogi sportaši odlučuju se za masažu nakon treninga jer na taj način masaža pomaže se uklanjanju štetnih tvari iz organizma i bržem oporavku organizma. Sportska masaža je izvorno razvijena kako bi sportaši pripremali svoje tijelo za optimalne performanse, oporavak nakon velikog događaja, ili bolje funkcioniranje tijekom treninga.

Sportska medicinska masaža održava mišiće zdravima, gipkima, manje podložnim ozljedama, povećava opseg kretnji, snagu ozlijeđenih mišića, ubrzava proces jačanja, poboljšava protok krvi i čini vas spremnijima na nove i bolje rezultate u sportskim i životnim izazovima.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI