Slučaj Belfort: Kome treba testosteronska terapija?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 08.02.2013 10:35h Autor:

Vitor Belfort

Testosteron je najvažniji muški spolni hormon koji se proizvodi u testisima, odakle ulazi u krv, te potom u organe. Deficijencija (nedostatak) testosterona se javlja kada testisi stvaraju premalo testosterona. Opći simptomi deficijencije testosterona su slabiji spolni nagon (libido), erektilna disfunkcija, atrofija mišića, porast sadržaja tjelesne masti, osjećaj depresije i neraspoloženja, anemija i atrofija kosti (osteoporoza).

Hormonska nadomjesna terapija testosteronom nije novost i koristi se od četrdesetih godina prošlog stoljeća u obliku intramuskularnih injekcija, a primjena u medicini je relativno česta kod muškaraca s niskim udjelom testosterona.

Iz navedenih simptoma niske razine testosterona, lako je zaključiti koliko to stanje može negativno utjecati na sportske performanse svakog sportaša, pa tako i borca. Vrlo često borci navode da se podvrgavaju terapiji zato što su umorni, neraspoloženi, nemaju snage za izdržati trening itd. No, naravno, druga strana "medalje" je ona u kojoj sportaši uzimaju hormonalnu terapiju i u slučajevima kad imaju normalne razine testosterona, a povećanjem razine testosterona omogućavaju jače treninge, povećanje mišićne mase, pa samim time i bolje sportske performanse.

Podsjetimo, kod Alistaira Overeema je nađen disbalans između testosterona i epitestosterona u odnosu 14:1 što ukazuje na uporabu steroida. Kod normalnih ljudi taj odnos je uglavnom 1:1, a može se penjati do 6:1. UFC-ov borac je dakle imao čak 2,5 puta veći omjer od dopuštenog.

Antidoping komisija odobrit će testosteronsku terapiju u slučajevima kad borci imaju dokumentaciju o medicinski utvrđenom niskom nivou testosterona, no, upravo ovo je podložno mnogim manipulacijama jer borci dokumentaciju prilažu kad su već krenuli s terapijom.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI