Rickson Gracie: MMA je najbolji i najučinkovitiji način vježbanja!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 21.01.2013 10:37h Autor:

Rickson Gracie

Legendarni Rickson Gracie je samo godinu dana nakon što je Royce osvojio prvi UFC-ov turnir 1993. doveo slobodnu borbu i u Zemlju Izlazećeg sunca. Danas u borilačkoj mirovini i dalje podučava mlađe generacije, a u zajednici zaljubljenika borilačkih vještina slovi kao jedan od najčišćih boraca BJJ-a u posljednjih pola stoljeća. Njegove jedinstvene vještine i tehničke inovacije mnogi i danas smatraju uzorom.

Gracieva je filozofija jednostavna BJJ i MMA nisu i ne smiju nikada biti isključivo sredstvo za borbu. Upravo u tom kontekstu, Gracie objašnjava zašto MMA smatra najboljim i najučinkovitijim načinom vježbanja.

1. Pomaže u rješavanju nakupljenog stresa. Naime, prema Gracieju nijedan treningu teretani neće vježbača naučiti kako se nositi s pritiskom kojem je izložen. "MMA vas uči kako se emocionalno kontrolirati u stresnim situacijama", smatra Gracie.

2. Daje vam nevjerojatno samopouzdanje. Bez obzira kakav vas životna situacija očekuje, MMA će vam pomoći da sagradite ili ojačate samopouzdanje za predstojeće izazove. "Fizički razvijete tehnike koje vam daju osjećaj samopouzdanja i sposobnosti da prevladate i niz drugih teških životnih situacija. Osjećate se snažno bez obzira jeste li najveća ili najjača osoba u prostoriji", kaže Gracie.

3. Uči vas poštovanju. Učenje i treniranje MMA-ja u vama podiže osjećaj vlastite vrijednosti, ali i poštovanja prema protivniku. "BJJ me naučio da poštujem i sebe i druge. Kad se borite s drugim čovjekom, morate biti svjesni svoje snage, ali i imati poštovanje prema protivniku", objašnjava Gracie.

4. Jača vam cijelo tijelo. Trenirajući MMA jačate sve mišićne skupine i razvijate snagu cijeloga tijela. "Svi borci danas razvijaju niz vještina i na taj način postaju kompletni borci što borbi daje jednu novu dimenziju.", kaže Gracie.

5. Osjećate se nepobjedivo. Bez obzira što ćete neke borbe u životu sigurno izgubiti, MMA i BJJ vas uče osjećaju nepobjedivosti. I u porazu učite pronalaziti pozitivne trenutke i iz njih učiti i u tome nalaziti neku novu pobjedu.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI