Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Predstavljamo kondicijskog trenera koji će "Dukea" dovesti do pobjede protiv Cavalcantea! | Fight Site

Predstavljamo kondicijskog trenera koji će "Dukea" dovesti do pobjede protiv Cavalcantea!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 24.09.2013 12:09h Autor:

Foto Facebook

Igor Pokrajac će u možda i ključan meč svoje UFC karijere protiv Brazilca Rafaela Cavalcantea ući s potpuno izmjenjenim trenerskim timom. Već ranije je svoj dugogodišnji "Croatian Top Team" zamijenio "timom Werdum", a ovog ljeta je stigla i promjena u vidu novog trenera za kondiciju.

"The Dukea" za meč protiv Cavalcantea priprema Mario Draksler, čovjek na kojem je ogromna odgovornost. MMA analitičari se slažu da bi Pokrajac u tom dvoboju svoju priliku trebao tražiti u drugoj i trećoj rundi s obzirom da je "Feijao" poznat po malom "spremniku goriva" i u prošlosti je znao imati problema s kondicijom. Kako dvoboj bude odmicao, tako će i Pokrajčeve šanse za pobjedom eksponencijalno rasti.

U razgovoru za Fight Site, Draksler je objasnio kako je uopće došlo do suradnje s UFC borcem.

"Već duže vrijeme dajem Igoru sugestije vezano uz njegovu fizičku pripremu, a sada smo odlučili očvrsnuti ovu suradnju. Uskoro mu slijedi velik i važan meč i bitno je da njegovu pripremu dovedemo na još viši nivo. Teško je u kratkom razgovoru stručno i egzaktno odgovoriti na pitanje što se točno i na koji način radi na poboljšanju njegove fizičke prireme jer se trening jednog borca sastoji od mnogih segmenata koje treba povezati u cjelinu da bi se dobio konačni rezultat", objašnjava Draksler i dodaje:

"Ciljamo na povećanje njegovih funkcionalnih sposobnosti. Tu su u prošlosti postojale određene rupe na kojima valja dodatno poraditi."

Što se točno radi u ovoj fazi pet ili šest tjedana prije nastupa?

"Svaki trenažni tjedan je različit i mora se dobro i pažljivo prilagoditi fazi prirema. Postoje izuzetno naporni treninzi na kojima se trenira snaga i izdržljivost, drugi dan na repertoaru može biti eksplozivna snaga, treći dan neki situacijski trening. Radi se vrlo sistematski i studiozno."

Pokrajac je i u prošlosti bio poznat po kvalitetnoj kondicijskoj priremi, no kažete da to može još bolje… Gdje su moguća najveća poboljšanja?

"Kod Igora su najveća mana neki objektivni, ali i subjektivni ograničavajući faktori koji postoje i stvaraju određeni faktor stresa. On je profesionalni sportaš koji ima svakodnevni posao mimo MMA-ja, ima suprugu i dijete i mnoge druge izvan-dvoranske obveze. Mnogo toga je u prošlosti pripremao i odrađivao sam što nikada nije najbolja opcija jer tako nije mogao biti potpuno posvećen trenažnom procesu. Sve to oduzima dosta vremena, koncentracije i energije. Naravno, tu do izražaja dolazi njegova snalažljivost i velika volja za treninzima, no najbolji mogući rezultat je patio i izostao. U tom organizacijskom i sistematskom smislu zajedno možemo napraviti puno više."

Kako ste uopće vi krenuli s pripremom boraca?

"Igor mi je, zapravo, prvi UFC borac kojeg treniram, no već duže vrijeme se bavim fizičkom pripremom boraca i to u BJJ dvorani Werdum u Zagrebu. Jednostavno to volim i živim kroz posao svakodnevno."

Kako usporediti fizičku pripremu boraca i ostalih sportaša?

"Slobodna borba je sport koji podrazumijeva maksimalno fizičko opterećenje i sigurno spada u energetski najnapornije sportove. Sportaš se u kratkom, ali intenzivnom periodu, potpuno isprazni i zato upravo dobra fizička priprema može biti ključni faktor u MMA-ju. Razlog zbog kojeg je slobodna borba toliko zahtjevna su razni elementi tehnika hrvanja, jiu-jitse i stojačkih tehnika koje sadrži, a to su poznato i jedni od najnapornijih sportova općenito."

Upravo ste završili određena testiranja s Pokrajcem koja su pokazala kakvo je trenutačno stanje?

"U suradnji sa centrom za sportsku dijagnostiku Kaliper i rehabilitacijskim centrom Nova, Igor je obavio bazna testiranja i rezultati su prilično dobri s obzirom da je bio u stadiju detreninga odnosno 45 dana je odmarao. To je također jedan od elemenata koji mora probati izbjegavati u budućnosti. Moja sugestija profesionalnim sportašima je maksimalno dva tjedna odmora prije povratka intenzivnim treninzima. No, Igor ima sjajnu bazu pa se brzo vraća u optimalnu formu. Teško mi je u kratkom razgovoru analizirati njegove testove, no bitno je naglasiti da će se oni ponavljati nakon nekog perioda i da ćemo onda egzaktno vidjeti koliki je napredak", zaključio je Draksler.

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI