Nezaobilazno pitanje: Koje proteine piti?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 15.09.2012 17:18h Autor:

Proteini u prahu

Početnik ste u sportu? Trener ili prijatelji su vam savjetovali da počnete piti proteine? Došli ste u dućan sa suplementima i nemate pojma koji protein izabrati? Ne brinite se, to se dogodilo gotovo svima.

Proteini su najprodavaniji suplement, koji zbog pojačanih napora sportaši obavezno uzimaju. Proteine uzimamo zbog toga jer klasičnom prehranom ne stignemo unijeti dovoljnu količinu proteina, a i prilikom unosa proteina shakeovima značajno manje opterećujemo organizam. Također, osim brze priprave, prednost danas dostupnih proteina je i kvalitetan sastav (proteini su obogaćeni mineralima, vitaminima, aminokiselinama, te imaju mali postotak masnoća). Također, prednost proteina u obliku praha je brza apsorpcija.

Po sastavu, proteini su najčešće proizvedeni iz proteina sirutke (whey protein), jaja, mlijeka i soje. Upravo je whey protein najčešći protein na tržištu. Proteini sirutke se preporučaju ujutro, ali i odmah nakon treninga kada tijelo izmoreno i potreban mu je što brži unos aminokiselina.

Prema brzini apsorpcije i čistoći (udjelu proteina) razlikujemo:
1. hidrolizat
2. izolat
3. koncentrat

Brzina apsorpcije svakog od gore navedenih proteina ovisi o sastavu samih proteina, odnosno o duljini lanaca aminokiselina unutar proteina. Najkraće lance imaju hidrolizati pa izolati i koncentrati, pa prema tome, i hidrolizat je protein koji će se najbrže apsorbirati, dok će koncentratu trebati najdulje.

Prednost koncentrata jest što sadrže veći udio faktora rasta, poput IGF-1, TGF-alfa i TGF-beta. Također, sadrži više različitih bio-aktivnih lipida, poput konjugirane linolne kiseline (CLA), a često i višu razinu imunoglobulina i laktoferina.

U hidrolizatu je protein tijekom proizvodnje rastavljen na peptide različite dužine, a čistoća im je znatno viša nego u druge vrste proteina. Upravo zbog rastavljenosti na peptide ovi se proteini najbrže apsorbiraju u organizam pa su najbrže djelujući proteini na tržištu.

Vratimo se na početak, koji protein izabrati? Hidrolizat je najčišći protein na tržištu i s njime zacijelo nećete pogriješiti, no ako se rekreativno bavite sportom i proteine pijete samo kao dodatan unos proteina, ni druge dvije vrste proteina vas neće razočarati.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI