Najčešće ozljede MMA boraca

FitnessIZDVOJENA VIJEST 10.09.2012 14:00h Autor:

Ozljede u MMA borbama

Iako se radi o jednom od najnapornijih sportova na svijetu, MMA borci nisu izloženi teškim i kritičnim tjelesnim ozljedama, unatoč krvi koja leti na sve strane tijekom mečeva. Među najozbiljnijim ozljedama koje se javljaju je potres mozga, a osim njega MMA borci trpe i razrezotine te ozljede gornjih ekstremiteta, stoji u studiji Britanskog magazina za sportsku medicinu koja se bazirala na ozljedama koje su britanski MMA borci pretrpjeli u periodu od pet godina koliko je studija trajala.

Razderotine – jedna od najčešćih ozljeda u MMA. Stalni udarci kojima su izloženi borci oštećuju kožu te koža puca i stvaraju se otvorene rane. Ukoliko se radi o manjim razrezotinama, liječnici posebnim flasterima zatvaraju rane, ponekad se koriste i posebne kreme koje štite rane od bakterija. Ako je razrezotina ozbiljnija, liječnici ranu šivaju, što je bolan, ali neophodan proces.

Ozljede gornjih ekstremiteta – odnosi se na ozljede zglobova, kosti i mišića gornjeg dijela tijela. Radi se o uganućima i prijelomima kostiju. Također, iako ih rukavice štite, česte su ozljede prstiju. Najčešća metoda oporavka je ona s korištenjem hladnih obloga, zavoja i držanja ozlijeđenih dijelova na povišenom. U slučaju lomova radi se imobilizacija. Bol se smanjuje nesteroidnim protuupalnim lijekovima, osim u slučajevima kad rana krvari, jer ovi lijekovi mogu pojačati krvarenje.

Potres mozga – posljedica je jednog jačeg ili niza udaraca u glavu. Cilj u MMA-u je srušiti protivnika na zemlju, pa nije ni čudno da je upravo potres mozga jedna od najčešćih ozljeda. No, kako stoji u studiji, u čak manje od 4% borbi neki od boraca zadobije potres mozga. No, treba imati na umu da više puta proživljeni potres mozga može izazvati kognitivna oštećenja. Potres mozga se liječi mirovanje uz odgovarajuće lijekove (paracetamol).

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI