“Masa je mama”: Maslac od kikirikija

FitnessIZDVOJENA VIJEST 13.09.2012 14:21h Autor:

Maslac od kikirikija

Dok mnogi muku muče sa skidanjem viška kilograma, postoje i oni koji imaju potrebe za dodatnim izvorima energije kako bi zadržali mišićnu masu, ali i imali dovoljno snage za naporne treninge. Posebno je to čest slučaj kod borilačkih sportova u kojima borci u napornim treninzima trebaju dostatne izvore energije za napore kojima su izloženi.

Kikiriki maslac je jedan od jedan od izvrsnih izvora zdravih masnoća koji se preporučuje onima s potrebom za energijom, a i vježbačima koji rade "na masi". Kikiriki sadrži više biljnog proteina od bilo koje mahunarke ili orašastog ploda. Kikiriki sadrži obilje minerala: bakar, mangan, fosfor, magnezija, kalij, cink, željezo, selen, kalcij i kolin. Od vitamina kikiriki sadrži tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin E. Kikiriki u 100 g sadrži 8,5 g dijetalnih vlakana i 220 mg fitosterola.

E sad, postoje dvije opcije. Možete otići u trgovinu i kupiti maslac od kikirikija, ili ga možete napraviti sami. Naravno, nije potrebno isticati – ovaj kojeg sami napravite će biti zdraviji i bez nepotrebnih dodataka. Recept koji vam predlažemo je osmislio Romeo Streinger, hrvatski classic bodybuilding natjecatelj koji je u bodybuilding krugovima, osim po svojoj fantastičnoj predanosti sportu kojim se bavi, poznat i po kulinarskim dosjetkama i receptima koje nesebično dijeli.

"Napraviti domaći maslac od kikirikija, pa to je jednostavno do bola!", rekao je Romeo za Fight Site.

"Trebaju vam dva kuhinjska aparata…mašina za mljevenje oraha i mašina za mljevenje mesa.

Za ovaj maslac potreban je čisti kikiriki, po mogućnosti sa što manje soli. Najbolje je uzeti kikiriki u ljusci, ali budite spremni da čišćenje kilograma kikirikija traje satima. Ako ste se odlučili za bržu varijantu, kupite 2×500 grama očišćenog kikirikija.

Očišćeni kikiriki se samelje u mašini za orahe, čime se dobiju mrvice konzistencije slične kokosovu brašnu. Nakon toga, te mrvice protjerate kroz mašinu za mljevenje mesa, koristeći najfiniju "šajbu", kako mesari kažu (onu sa najmanjim rupicama). Iziđu mekani "špageti" i ta smjesa je već konzistencijom i okusom 99% kao kupljeni kikiriki maslac.

Kad se takav kikiriki ohladi u hladnjaku (a mora se ondje čuvati jer nema konzervansa) malo se skrutne i drobi se kad se maže na tost. Da bi se to izbjeglo, na 1kg kikiriki smjese stavite jednu jušnu žlicu lanenog ulja i sve dobro izmiješajte. Laneno ulje se savršeno uklapa u okus (ne osjeti se uopće), povećava udio omega 3 i 6 i riješi problem drobljenja.

Ovako napravljen kikiriki spremite u staklenku i držite u hladnjaku.", ispričao nam je Romeo svoj recept.

Kakva je razlika između ovog i kupovnog kikiriki maslaca? "Razlika je ogromna; kao da usporediš puno mlijeko (koje ima proteine, ugljikohidrate i masti) i maslac (koji je najvećim dijelom izdvojena mliječna masnoća). Također, kupovni kikiriki ima i dodane šećere zbog okusa i konzervanse zbog roka trajanja.

Nutritivno ovaj kikiriki maslac ima proteine (oko 35%), UH (oko 15%) i kvalitetne masti (oko 50%) što znači da je kvaliteta i korist ove namirnice neupitna.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI