Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Mala škola pojmova: Što su suplementi? | Fight Site

Mala škola pojmova: Što su suplementi?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 06.11.2012 12:33h Autor:

Suplementi

Kad se govori o suplementima, iako su sve informacije dostupne, i dalje postoji niz zabluda i neistina. One sežu čak do toga da jedi suplemente poistovjećuju sa steroidima, drugi s lijekovima, a treći sa zamjenskim obrocima. Suplementi nisu ništa od to troje.

"Suplement je svaki proizvod (osim duhana) koji je namijenjen nadopuni prehrane, a sadrži jednu od sljedećih komponenti – vitamine, minerale, bilje ili ljekovito bilje, njihove koncentrate ili ekstrakte ili pak njihove smjese. Suplementi mogu biti vitamini (B-kompleks, vitamini A, D i K, folna kiselina, biotin), minerali (magnezij, kalij, natrij cink, željezo, bakar), masne kiseline (linolna, linolenska, EPA, DHA, arahidonska, GLA, alfa lipoična), proteinski koncentrati (mliječni, sojini, jajčani, aminokiseline), enzimi, ekstrakti biljaka, žive kulture mikroorganizama, pa čak uvjetno i hormoni.", stoji kao definicija suplementa koju je propisao Nacionalni institut za zdravlje SAD-a.

Suplementi su dodaci prehrani koje unosimo ukoliko prehranom ne uspijevamo unijeti dovoljne količine pojedinih tvari. Upravo jer se njima nadopunjuje prehrana, suplementi su ekstrakti pojedinih tvari što znači da sadrže veće količine te tvari nego što se ona u pojedinoj namirnici može prirodno naći. Tržište suplemenata iz svakog je dana u dan šire, i suplemente možete danas pronaći u tabletama, kapsulama, prahovima, gelovima i tekućinama.

Suplementi se primarno povezuju sa sportašima, iako je njihova primjena proširena na sve, bez obzira na nivo fizičke aktivnosti. Samo, sportašima su suplementi potrebniji jer kroz svoje sportove doživljavaju metabolički, fizički i psihički stres, koji izaziva u organizmu goleme promjene i prilagodbe. Zbog toga, troše više energije, pa imaju i veće potrebe za hranom i hranjivim tvarima. Budući da ne uspijevaju sve unijeti hranom, posežu za suplementima kojima dodaju organizmu potrebne tvari.

Aktivni sportaši uzimaju suplemente iz sljedećih razloga:

  • zadovoljenje povećane potrebe za hranjivim tvarima;
  • poboljšanje fizičkih performansi tijela, tj. snage i izdržljivosti;
  • skraćivanje vremena oporavka;
  • olakšanje tegoba zbog napornih treninga;
  • poboljšanje rehidratacije.

Ipak, imajte na umu da je tržište suplementima jedno od najbrže rastućih tržišta na svijetu te da svi oni sportaši čija lica i tijela vidite na reklamama za suplemente nemaju dobre rezultate zahvaljujući suplementima već svojem trudu i odricanjima. Odabir suplemenata koje ćete koristiti ovisi o vašim ciljevima, nivou tjelesne aktivnosti te načinu prehrane. Ipak, rezultati će ovisiti o satima provedenim na treningu te pravilnoj i prilagođenoj prehrani, a suplementi, kako im samo ime kaže samo su "dodatak" vašem rezultatu. 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI