Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Ljuto, ljuće, najljuće – Chayenne papričica | Fight Site

Ljuto, ljuće, najljuće – Chayenne papričica

Fitness 20.01.2013 13:43h Autor:

Chayenne papričica

Ljute papričice poznate su kao iznimno dobre za zdravlje. Među stotinama vrsta, ističe se Chayenne papričica, po nizu svojih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.

Cayenne papričice se koriste kao prirodni fat burner i pain killer, ali i kod liječenja čireva, ubrzavanja metabolizma, poboljšanja cirkulacije, jačanja imunološkog sustava i poboljšavanja probave. Također, Cayenne se koristi i kao tonik za bolesti srca, bubrega, pluća, gušterače, slezene i želuca te za liječenje herpesa i reumatizma.

Nadalje, Chayenne papričice su poznate u borbi protiv groznice te u liječenju čuklja (deformacije nožnog palca), psorijaze, pleuritisa i perikarditisa, a indicirane su i za prevenciju kod nekih srčanih oboljenja.

Istraživanja su pokazala da Cayenne papričica može ubrzati metabolizam za nevjerojatnih 25%, da pomaže u liječenju herpesa, crvenila i Reynaudove bolesti, ali da pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i čireva. Cayenne se koristi i kao prirodni painkiller zbog svojih antiupalnih svojstava.

Cayenne se može koristiti i kao opći stimulant u izgradnji otpornosti u periodima prehlada, tonsilitisa, laringitisa, promuklosti i crvenila. Mala količina svježe Chayenne papričice ili prah mogu potaknuti apetit i pomoći u liječenju od parazita. Također, Chayenne povećava plodnost i pomaže pamćenju.

Cayenne sadrži: alkaloide, apsaicin, kapsacutin, kapsaicin, kapsantin, kapsico PABA, masne kiseline, flavonoide, šećere, karoten, eterična ulja i vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i C. Zbog niza pozitivnih svojstava ove papričice, preporučamo da je koristite u svakodnevnoj prehrani. Ipak, pazite s količinama da vam obrok ne bude nejestiv ;)

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI