Krav Maga: Idealan trening koji će vas pripremiti na svaku situaciju

Fitness 22.09.2015 12:57h Autor:

Krav Maga Hrvatska

Izrael je zemlja prirodnih ljepota, čuda prirode, pravi kulturalni i religijski melting pot. To je i zemlja rata, zemlja koja već desetljećima ne zna za mir, od samog osnutka. U toj se zemlji više nitko ne pita tko je bacio prvi kamen. Puno je važnije pitanje kako se od tog metaforičkog kamena obraniti. U takvom je okruženju nastala Krav Maga, razvijena do najsitnijih detalja kako bi bila što efikasnija i bez kompromisa kad se radi o vlastitoj sigurnosti. Često možemo čuti da je Krav Maga sustav nastao pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Realnih? Svakako. Životnih? Mir, zdravlje, sigurnost držimo kao civilizacijske norme, nema ničeg životnog u ratu, ma koliko nas strah držao budnima.

U Hrvatskoj se Krav Maga podučava već 10 godina. Sve je počelo s tri kluba i četiri instruktora, da bi organizacija danas narasla na 40-ak aktivnih instruktora i osam velikih regionalnih centara s pripadajućim satelitima. Od samih se početaka Krav Maga podučavala i razvijala za vojne potrebe, dok danas bitno veći dio obuke spada u civilni sektor. Razlike između tih dviju inačica sustava istovremeno su i ogromne i minorne. Civilni sektor ne trpi metode dopuštene u vojsci, no tehnička baza, vrijednosti i principi ostaju jednaki. Dok kao vojnik za ubojstvo možete dobiti medalju, kao civilu vam ne gine zatvorska kazna za isto. Pravni sustav svake zemlje određuje granice samoobrane za civile, a tu na scenu stupa Krav Maga. Vrijednosti poput prava na vlastitu sigurnost i zdravlje nemaju cijenu, neotuđiva su. Ona se brane bez kompromisa i milosti. U Hrvatskoj je, kao i u ostatku svijeta, sustav jednako zastupljen. Civilna je samoobrana na prvom mjestu, a matična organizacija Krav Maga Global obučava instruktore za rad s policijskim i vojnim osobljem, kao i stručnjacima za sigurnost. Krav Maga Hrvatska ima u svojim redovima široku lepezu stručnjaka, od aktivnih i bivših vojnika, policajaca, zaštitara i tjelohranitelja, preko MMA boraca do instruktora specijaliziranih za samoobranu civila.

Krav Maga ne podučava samo kako nekog polomiti, nanijeti ozljedu, ne obučava primitivne agresivce. Takvim načinom razmišljanja dobijamo loš imidž, a istina je zapravo daleko od toga. Nema ništa loše u agresivnosti kad vam život ili zdravlje ovise o prvoj reakciji. Dapače, daj milosti koliko si je i primio. No, prvi je princip prevencija, bilo verbalna ili mekana fizička. Uvijek treba tražiti miran put, makar i bijegom. Tko se nađe ugrožen, a naposljetku se uspije vratiti u sigurnost vlastita doma neokrznut, usješno se obranio. Što se dogodilo između ovisi o brojnim faktorima. Često se fizički sukob ni ne može izbjeći, pa dolazimo do drugog principa. Težište obuke obuhvaća obrane od napada i prijetnji specifičnih za urbane sredine. Nažalost, moramo reći da se radi svakodnevnim i jako čestim slučajevima o čemu svjedoče stranice crne kronike domaćih publikacija. Treći se princip odnosi na nešto što možemo nazvati umjerenost i/ili svjesnost posljedica. Nanošenje nepotrebnih ozljeda, fizički odgovor koji je bitno veći od same prijetnje, konkretno udarac zbog verbalne uvrede, to se ne smatra samoobranom.

Sve ovisi o stresu i sposobnosti pojednica da se zna nositi sa stresnim situacijama. Mi polaznike obučavamo da pod stresom reagiraju kontrolirano, ali odlučno. Reakcija je ovdje ključna riječ. Izostanak reakcije u opasnosti gotovo uvijek znači posljedicu po zdravlje napadnute osobe. Kako to postižemo? Izlažemo polaznike stresu na svakom koraku, kroz svaki trening, navikavamo ih da se ne smrznu kad situacija proključa. Svaki je trening priprema za realnost, za opasnosti svakodnevice, za ulicu. Bez pravila i kompromisa, vaša i sigurnost vaših bližnjih na prvom su mjestu. Uopće se ne miješamo u sukobe koji su određeni ringom ili kavezom, pravilima i arbitrima, borcima ili sportašima jednakih mogućnosti. Ulica rijetko pokazuje milost, a pravila nikad. Iz tog su razloga Krav Maga treninzi poput požara. Požara pod kontrolom, ali vatru i dim ćete osjetiti, teško ćete disati, htjeti odustati, ali cilj ćete ostvariti. Makar izabrali miran put, ulazak u sukob često ne ovisi samo o vama, a kad vam je vlastita sigurnost cilj, uzmaka nema.

Krav Maga se ističe kvalitetom i najboljim rješenjima za borbu bez pravila. Mnogi je smatraju najefikasnijim borbenim sustavom zbog jednostavnosti i mogućnosti da se brzo uči. Pronašla je svoje mjesto u brojnim vojnim i policijskim sustavima diljem svijeta. Rođena u ratu i određena njime, ali i prilagođena civilima u posljednjih je nekoliko godina zasluženo sve popularnija, kako u očima profesionalaca, tako i civila. Jednostavno, osnovne vrijednosti, sigurnost i zdravlje, nisu stvar pregovora i kompromisa, Krav Maga nudi upravo to, ništa više, ništa manje. Nudi onom najmanjem i najslabijem da ima jednake šanse u slučaju izbijanja sukoba. Popularnost nije stekla putem filma, stripa ili ringa, već na tatamiju natopljenom znojem.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI