"Kost i koža" – ni lijepo, ni zdravo!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 24.11.2012 17:40h Autor:

Opasna pothranjenost

Borba s kilogramima problem je mnogima, kako onima s viškom, tako i onima s manjkom. I dok se većina medija brine osobama s prekomjernom težinom, liječnici upozoravaju da je i premršav izgled opasan za zdravlje. Pritom još uvijek ne govorimo o ljudima koji boluju od poremećaja prehrane, koji su dodatno zdravstveno ugroženi.

Znanstvenici ističu pet najvećih opasnosti od premršavog izgleda:

1. Demencija. pothranjenost uvećava rizik od demencije, stoji u američkoj studiji provedenoj nad 37.000 ljudi. Naime, uz debljinu koja povećava rizik od demencije za 42%, pothranjenost je gotovo jednako opasna, povećavajući rizik od zaboravljanja za 36% u odnosu na osobe prosječne tjelesne težine.

2. Osteoporoza. Iako je ova bolest učestalija kod žena, istraživanja provedena u Brazilu potvrđuju da pothranjenost može dovesti do smanjene mineralne gustoće kostiju i kod muškaraca. ovaj nedostatak izaziva slabe i lomljive kosti, a i smanjenu pokretljivost koja je posebno izražena kod starijih osoba.

3. Neplodnost. Muškarci s indexom tjelesne mase manjim od 20 imaju sličnu opasnost od neplodnosti kao i osobe s prekomjernom težinom. Ovo je rezultat studije provedene u Norveškoj nas 25.000 parova.

4. Slab imunološki sustav. Da bi se obranilo od infekcija, poput primjerice gripe, tijelo mora sagorjeti dodatnu energiju. U slučajevima kad je osoba pothranjena, a i kalorijski unos joj je smanjen, postoji opasnost od praznih zaliha energije potrebne za borbu protiv bolesti.

5. Anemija. Nedostatak željeza u prehrani može dovesti do stanja anemije ili slabokrvnosti. Deficit željeza značajno smanjuje količinu kisika koju nose crvena krvna zrnca, što izaziva stanje iscrpljenosti, vrtoglavice i lupanja srca. da bi se to spriječilo, potrebno je jesti više crvenog mesa i zelenog lisnatog povrća.

Na kraju, pothranjenost nije ni estetski lijepa pa vam savjetujemo da vježbate i pametno jedete kako biste održali zdravlje, ali i izgradili mišiće na kojima će vam mnogi pozavidjeti.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI