Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Konopljino ulje – idealno za ljudsku prehranu! | Fight Site

Konopljino ulje – idealno za ljudsku prehranu!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 19.07.2013 11:27h Autor:

Konoplja

U posljednje vrijeme, s razvojem interesa i dostupnosti informacija o zdravoj prehrani, svoje je mjesto među zdravim namirnicama dobilo i ulje konoplje.

Ulje konoplje idealno je za ljudsku prehranu jer sadrži odličan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila.

Ulje konoplje je i jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite linolne i alfalinolenske kiseline, odnosno gamalinolensku kiselinu (GLA) i stearidonsku kiselinu (SDA).

Zbog toga sprječava slabljenje EFA metabolizma i pomaže postizanju ravnoteže u tijelu koji su rezultati genetskih čimbenika, unosa ostalih masnoća, starenja i životnih navika.

Velik sadržaj masnih kiselina omega 6 i 3 i relativno visok udio fitosterola koristan je za kardiovaskularni sustav. GLA se pokazala učinkovitom i pri liječenju reumatičnog artritisa i aktivne upale zglobova. GLA i vitamin D u konoplji također su korisni pri sprječavanju i liječenju osteoporoze. Osim toga, proizvodi s mnogo EFA mogu pomoći pri nepravilnostima na koži, upalama, gubitku vode iz površinskog sloja, svrabu i slabom/sporom zacjeljivanju rana; GLA je korisna i za atopične ekceme i psorijazu.

Nutritivna vrijednost konopljinog sjemena

U prosjeku 44% od težine sjemena konoplje su zdrava i jestiva ulja koja sadrže 80% esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, omega-6 > GLA – gama-linolne, alfa-linoleinske kiseline i druge.

Konopljino sjeme je odličan izvor proteina (uključujući edestin) koji su druga najvažnija komponenta konopljinog sjemena – 33%.

Uglavnom, ulje konoplje ubraja se zbog svojeg sastava među najzdravija ulja za ljudsku uporabu te ga preporučujemo svima koji paze na zdravlje i optimalan unos hranjivih nutrijenata.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI