Kondicijski trener Marino Bašić: Dražen Forgač je najuporniji sportaš s kojim sam ikad trenirao

Fitness 23.09.2012 14:01h Autor:

Dražen Forgač s trenerom Marinom Bašićem

Prije tjedan dana hrvatski MMA borac Dražen Forgač nastupio je u Beogradu gdje je pobijedio Nizozemskog borca Ryana Zimmermana. Povodom ove pobjede, razgovarali smo s Marinom Bašićem, iskusnim hrvatskim trenerom koji s Forgačem provodi kondicijske treninge u zadnje tri godine.

„O Draženu Forgaču mogu reći da je jedan je od najupornijih i najposvećenijih sportaša koje sam ikad trenirao.“, pohvalio je Bašić našeg borca koji s njim radi 3-5 treninga tjedno.

„Prvi trening u tjednu je obično maksimalna snaga. Tu se izvodi 5×5 mrtvo dizanje, stražnji čučanj, bench press, zgibovi i dipsevi te pomoćne vježbe s indijskim palicama, bugarskim vrećama, elastičnim trakama, sandbagovima, TRX –ovima i girjama.

Drugi trening u tjednu je obično eksplozivna snaga gdje se provode različite pliometrijske vježbe te različite varijante trzaja, nabačaja i izbačaja poput npr. skokova na sanduk, skipova s otporom, jednoručnih trzaja bučica, bacanja medicinke i sl.

Treći trening je obično energetski gdje se provode različiti vremenski protokoli poput tabata, vremenskih setova poput 30:30, nekih crossfit wodova (workout of the day) i sl. a ponekad se izvode trčanja (uz stepenice, uzbrdice, sa padobranom, prslukom, saonicama).“, detaljno opisuje Bašić treninge s Forgačem za Fight Site. Dijelove Forgačevih treninga možete vidjeti i na Bašićevoj Facebook i YouTube stranici.

"Iako ima 100-115kg, Forgač je izdržljiviji od puno lakših boraca"

Naravno, kako i sam Bašić ističe, treninzi se usklađuju Forgačevim individualnim potrebama te se nadovezuje na MMA treninge koje naš borac provodi. Svako kondicijski trening ovisi o tome ima li Forgač  taj dan sparing, kada je datum meča i sl.

„Uglavnom periodiziramo na način da bude pravi u pravo vrijeme.“, naglašava Bašić važnost pravog tajminga. 

„Što se tiče njegovih kondicijskih sposobnosti mogu reći da je jako eksplozivan na svojih 110 – 115kg mase i puno izdržljiviji od boraca koji su puno lakši od njega, što nije uobičajeno za teškaša. Jako dobro osjeća svoje tijelo i razumije treninge tako da točno zna koje mu stvari odgovaraju i kad se osjeća dobro. To je vrlo bitno za mene kao trenera jer dobijem odlične povratne informacije koje mi omogućuju da napravim bolje treninge.“, pun je riječi hvale Bašić.

"Forgaču je sve u životu usmjereno prema uspjehu u MMA sportu"

„Uz navedene treninge provodimo i treninge prevencije za ciljane topološke regije jer je MMA jako zahtijevan sport i postoji mogućnost svakodnevnog ozljeđivanja.“, detaljan je Bašić koji da mu pri  provođenju specifičnih kondicijskih treninga za MMA pomaže suradnik Javor Vrkljan koji uz dobro poznavanje kondicijske pripreme ima i preko 10 godina iskustva u različitim borilačkim sportovima pa jako dobro poznaje kretnje i energetske sustave koje se pojavljuju u MMA-u.                                                             

„Vrlo bitna stvar je što Dražen ima u svom životu sve posloženo i usmjereno prema uspjehu u MMA sportu. Uz svoje treninge, kondicijske treninge vrlo bitni dijelovi slagalice su prehrana i dodaci prehrani pri čijem sastavljanju mu pomaže prof. Joško Obradović te masaže i kineziterapija pod vodstvom prof. Ivana Tudora te mentalni trening koji provodi Igor Čerenšek.“, cijeli je tim koji stoji uz Dražena Forgača.                                                   

„Jako sam sretan što treniram sportaša sa takvom glavom i takvim srcem i sudjelujem u jednom velikom projektu. Ne sumnjam da ćemo zajedno postići velike stvari. „, zaključuje na kraju s ponosom trener Marino Bašić.

Razgovarala: Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI