Koje su zdravstvene prednosti marihuane?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 15.07.2013 16:35h Autor:

Marihuana

Vrlo su česti slučajevi padanja na doping testovima zbog marihuane, od borilačkih sportova do bodybuilding i fitness natjecanja. No, čini se da se poimanje marihuane i njezinih loših učinaka na sportsku izvedbu mijenja u posljednje vrijeme.

WADA, svjetska anti-dopinška agencija, odlučila je ublažiti svoje kriterije kad je marihuana u pitanju. Ipak, "trava" uvijek nije potpuno dozvoljena, ali je za čak deset puta povećana dozvoljena količina kanabisa u organizmu sportaša. Na nedavno održanom sastanku u Montrealu donijeli su odluku da će sportaši u tjednima i mjesecima prije svojih natjecanja moći imati 150 nanograma po mililitru, umjesto dosadašnjih svega 15 nanograma.

Evo što pobornici marihuane ističu kao prednosti konzumiranja te navodne pozitivne učinke koje marihuana ima na trening, performanse i ukupno stanje organizma:

1. Marihuana oslobađa bol – jedna od glavnih prednosti koja se povezuje s marihuanom jer smanjenje kronične ili neuropatske boli. Istraživanje objavljeno u veljači 2009. godine u časopisu Neuropsychopharmacology ispituje učinak medicinske marihuane u liječenju HIV bolesnika, U ovoj studiji, dr- Ellis i njegovi kolege otkrili su da je 46% bolesnika koji su primili liječničku marihuanu doživjelo barem 30 postotno smanjenje boli. Nasuprot tome, bol je smanjena u 18% onih koji su primili placebo.

2. Marihuana povećava apetit – unos marihuane potiče metabolizam tijela i izaziva povećanje apetita. Mnoge bolesti, uključujući karcinom i HIV izazivaju smanjen apetit kod oboljelih, što izaziva znatan gubitak težine, što usporava mogući oporavak od bolesti. 

Ljudsko tijelo hranom dobiva energiju za borbu protiv infekcija te liječenje stanica ili oštećenih tkiva. Kod pacijenata sa smanjenim apetitom, marihuana je pozitivna jer povećava apetit te tako tijelu olakšava primanje hrane neophodne za normalno funkcioniranje i oporavak.

3. Marihuana opušta mišiće – udisanje dima marihuane pozitivnu utječe na opuštanje mišića. Naime, u istraživanju na pacijentima koji su imali problema s grčevima i spazmom mišića, zamijećeno je da marihuana pozitivno utječe na opuštanje mišića. Upravo u tom kontekstu, marihuana je pozitivna i nakon napornih treninga jer smanjuje simptome mišićne napetosti i boli u mišićima. Tako, marihuana pozitivno utječe na normalno kretanje te poboljšava kvalitetu života.

Napomena: Ovim tekstom ne potičemo korištenje marihuane, kako u sportu, tako ni inače. Cilj ovoga teksta je iznijeti pozitivne učinke koje marihuana ima zdravlje, ali ne i poticanje njezine uporabe.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI