Koja je tajna snage Vitora Belforta?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 07.02.2013 15:46h Autor:

Vitor Belfort

Nakon što je u posljednjem meču protiv Michaela Bispinga slavio dominantnom pobjedom, mnogi su počeli spekulirati o suplementima i nedozvoljenim sredstvima koje je koristio brazilski borac Vitor Belfort uoči toga meča. Nedugo nakon toga iz UFC-a je stiglo službeno priopćenje da je Belfort imao dozvolu za TRT – hormonalnu testosteronsku terapiju.

Unatoč tome što su se mnogi zlobnici nadali nekoj sočnijoj priči i novoj dopinškoj aferi, Vitorova pobjeda nakon Bispinga i očito je može pripisati napornom radu i kvalitetnoj prehrani.

Belfortovu prehranu nadzire Mike Dolce, ekspert za tzv. "hrana za izvedbu", način prehrane koji slijede mnogi borci, među kojima je i Antonio Bigfoot Silva koji je na UFC 156 svladao Alistaira Overeema!

Belfort se hrani po "Dolce dijeti" već više od dvije godine. U tom periodu Belfort je prešao u srednju kategoriju, ali pritom nije nabio masu, što se obično događa, već je zadržao čistu mišićnu i funkcionalnu masu.

"Kad radim s nekim, želim upoznati cijelo njegovo okruženje, ali i sve navike. Vitor je i kad smo se upoznali jeo jako čisto, prema bodybuilding načelima. On nema želju za junkom ili slatkim, ali smo morali mijenjati pristup hrani jer je njegova dotadašnja prehrana bila kao za bodybuilding masu, a to često za MMA borce nije učinkovito ni iskoristivo", rekao je Mike Dolce.

U početku dara s Dolceom, Vitor je unosio iznimno puno proteina, ali malo vlakana što mu je otežavalo probavni sustav. Dolce je Vitoru smanji unos proteina, a pojačao unos tamnog povrća poput brokule, šparoga i špinata te voće, orašaste plodove i žitarice.

Također, Vitor je u prehrani povećao unos kompleksnih ugljikohidrata, poput batata, žitarica, zobi i kvinoje. "Bodybuilderi smanjuju unos voća zbog šećera u njemu, ali voće je borcima neophodno jer iz njega crpe energiju za naporne treninge i borbe", objašnjava Dolce.

Doručak je i Belfortu jedan od najvažnijih obroka u danu: zobene pahuljice, maslac od badema, chia ili lanene sjemenke te barem dva komada voća (banane, borovnice, jagode) su svakodnevno na meniju.

Promjena koju je Dolce unio Vitoru u prehranu je i izbacivanje proteina u prahu! "Nakon treninga mora napuniti prazne zalihe glikogena, a Vitor to postiže shakeom od svježeg voća i povrća. Tako u organizam unosi i antioksidante koji mu čuvaju zdravlje i ubrzavaju oporavak.", objašnjava Dolce.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI