Kettlebell – izvrstan način za stjecanje kondicije kod vrhunskih boraca

Fitness 03.02.2013 00:28h Autor:

Saša Rajnović

Borilački sportovi i vještine zahtijevaju odličnu fizičku pripremljenost. Posljednjih je godina MMA izrastao u jedan ozbiljan i zahtjevan borilački sport, u kojem se norme fizičke spremnosti konstantno pomiču. Kako bi zadovoljili visoke kriterije i držali korak s najboljima, većina boraca i njihovih trenera je posegnula za kettlebellom. Kettlebell je danas uobičajeno sredstvo kondicioniranja najboljih svjetskih boraca.

Kettlebell se u obliku koji danas poznajemo, pojavio u Rusiji prije više od 300 godina. Riječ girya (rus. kettlebell) se prvi put u ruskom riječniku pojavila 1703. godine. Od tada pa do danas, koristili su ga snagatori, hrvači, vojska i policija. Uglavnom, svi oni kojima je potrebna visoka razina fizičke spremnosti. U ruskoj je vojsci kettlebell već tradicionalno jedno od najvažnijih sredstava održavanja fizičke forme. Američka vojska brzo je shvatila vrijednost ovog jednostavnog alata, te ga neke elitne postrojbe koriste za testiranje fizičke spremnosti.

Popularnost kettlebella porasla je u zadnjih 10–15 godina zahvaljujući Pavelu Tsatsoulineu i RKC (Russian Kettlebell Challenge) sustavu certificiranja instruktora. U svijetu danas postoje dva značajnija stila treniranja s kettlebellom, GS (Girevoy Sport) te „hardstyle“ kettlebell trening koji trenutno zastupaju dvije organizacije: StrongFirst i RKC.

Pavel je definitivno najzaslužniji za razvoj hardstyle kettlebell sustava, ali ne smijemo zaboraviti sve one koji su uz njega dali svoj doprinos. Mnogi nekadašnji RKC i današnji StrongFirst instruktori su se i prije kettlebella godinama bavili borilačkim sportovima i vještinama. Njihova iskustva i posvećenost kettlebellu najviše govore koliko je kettlebell prikladan za borilačke sportove.

U Hrvatskoj danas postoji nekoliko RKC i StrongFirst certificiranih instruktora koji su svoje znanje stekli pod Pavelovim vodstvom. Mnogi od njih imaju višegodišnje iskustvo u borilačkim sportovima/sustavima poput kickboxa, jujitsua, Krav Mage i slično. Kako bi se dodatno popularizirao ovaj sport, treneri organiziraju seminare na kojima polaznicima prezentiraju pravilne tehnike vježbanja s kettlebellom. Licencirani RKC II i StrongFirst II instruktor Saša Rajnović jedan je od iskusnijih hrvatskih trenera koji provodi edukacije o vježbanju kettlebellom, a u subotu 9. veljače Saša će svima zainteresiranima održati seminar o učinkovitosti kettlebella i naučiti ih pravilnu tehniku vježbanja u zagrebačkom fitness studiju Futura.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI