Kazein prije spavanja za rast mišića

FitnessIZDVOJENA VIJEST 06.10.2012 22:58h Autor:

Proteini u prahu

Mnogi sportaši prije spavanja piju proteinski shake jer time opskrbljuju mišiće potrebnim aminokiselinama tijekom sna, što pozitivno utječe na mišićni rast. Teoriju su potvrdili nizozemski znanstvenici nakon provedenog testiranja na skupini muškaraca starih 20-30 godina koji se rekreativno bave sportom.

I dok većina istraživanja o utjecaju konzumiranja proteinskih napitaka proučava treba li shakeove piti prije ili poslije treninga (ili oboje) ovo je rijetka studija koja se zabavila učinkom shakea prije sna na rast mišića. Ispitanicima je prije sna davano 450ml shakea od kazeina (sporootpuštajućeg proteina).

Istraživanje je pokazalo da je ispitanicima tijekom sna značajno porastao udio esencijalnih aminokiselina u krvi. Usporedbom mišićnih stanica prije sna i nakon buđenja, dokazano je da je uneseni kazein pozitivno utjecao na sintezu proteina u mišićima i rast mišićnih stanica.

"Proteini uneseni neposredno prije spavanja su učinkovito probavljeni i apsorbirani pri čemu su stimulirali sintezu proteina u mišićima i poboljšali ukupni tjelesni balans proteina tijekom oporavka nakon treninga", stoji u zaključku istraživanja.

Stoga, smućkajte si proteine prije sna i tijekom spavanja dodatno gradite svoje mišiće. 

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI