Kako za vrijeme blagdana ostati u formi?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 22.12.2012 12:11h Autor:

Božićni ručak

Bez obzira jeste li natjecateljski sportaš ili rekreativac, jedno vam je zacijelo jasno: da biste ostali u formi morate biti disciplinirani, a to je najteže uspjeti tijekom blagdana poput božićnih i novogodišnji kad ste okruženi svakojakim delicijama. Propustite li samo nekoliko treninga, odmah ćete osjetiti pad forme, a ukoliko pritom i hrana ne bude „po planu“ onda će negativan učinak biti dvostruk.

Posljednji mjesec u godini posebno je opasan upravo za vašu formu zbog stalnih večera, druženja, slavlja i izlaganja napastima hrane i pića koje inače nisu na popisu dozvoljenih namirnica. Prvi i osnovni zadatak je taj da svoj raspored treninga prilagodite kako ne bi patili ni forma ni vaš socijalni život.

Također, ono što stručnjaci predlažu jest i promjena načina treniranja. Izvrstan odabir su superserije u kojima vježbate suprotne mišićne skupine. Primjerice, napravite seriju vježbe za kvadricepse, a potom bez pauze prijeđite na vježbu za stražnju ložu. Izvrsna kombinacija za superserije su čučnjevi i mrtvo dizanje.

Nema izgovora za propuštanje treninga

Dobre vježbe za gornji dio tijela su biceps pregibi, povlačenje na lat mašini, triceps s gornjeg koluta i slijeganje ramenima. Ove vježbe možete izvoditi u nizu s minutom pauze između serija. U ovom periodu je najvažnije smanjiti trajanje pauza te pritom paziti da pokrijete sve mišićne skupine.

Važno je imati plan. Pokušajte za svaki dan imati točan raspored druženja, večera i šopinga kako biste mogli točno organizirati vrijeme treninga. Pozitivna strana ovoga perioda jest ta da ćete svome tijelu priuštiti šok promjenom rutine treniranja i prisiliti ga da se prilagodi promjeni. S obzirom na manjak vremena, možda ćete biti prisiljeni na jutarnji trening prije posla, a svima je poznato koje su prednosti posebice jutarnjeg kardija.

Najvažnije je da ne propuštate treninge. Nemojte imati izgovore jer će vaša forma patiti i kazniti vas za lijenost.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI