Kako se obavlja doping kontrola?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 29.04.2013 11:39h Autor:

Uzorci urina

Postojanje doping kontrola mnogi smatraju mazanjem očiju javnosti uz objašnjenje da je većina sportaša "na nečemu". Usto, sport je odavno prestao biti samo sport već je i izvrstan marketinški kanal u kojem se vrte milijuni te je tek rijetkim od koristi da neki sportaš "padne"!

Ipak, unatoč slaganju ili neslaganju, dopinške kontrole i dalje postoje, a testiranja se provode više ili manje redovito.

U ovome tekstu ne želim spekulirati u opravdanost postojanja dopinških kontrola, već samo navesti sadašnje stanje i načine provedbe doping tekstova.

Dopinške kontrole širom svijeta provode se prema Svjetskom kodeku protiv dopinga i Međunarodnom standardu za testiranje kojeg je pripremila Svjetska agencija za borbu protiv dopinga (WADA).

Kako ističu u Hrvatskoj anti-doping agenciji, sportaši koji se natječu na nacionalnim ili međunarodnim natjecanjima mogu biti testirani bilo kada i bilo gdje. "Testovi se mogu provoditi na natjecanju ili izvan natjecanja, kao npr. u sportaševom stanu ili na mjestu treninga, bez prethodne najave", stoji u uputama HADA-e.

Odabir sportaša koji se podvrgavaju doping kontroli može biti slučajan, ciljan ili prema poretku na natjecanju. Nakon što je sportaš obaviješten o kontroli biva upućen u svoja prava i obaveze. Od tada do uzimanja uzorka uz sportaša je dužnosnik dopinške kontrole, kako ne bi došlo do nepravilnosti u davanju uzorka.

Sportaš je dužan predati na testiranje najmanje 90 ml urina. Potom, sportaš sam dijeli uzorke urina u za to predviđene posude. Nakon toga se uzorci šalju na analizu.

Ako je sportaš dao manje od 90 ml urina, počinje se s procedurom djelomičnog uzorka dok se ne osigura traženi volumen urina. Dok se čeka dodatni uzorak, sportaš je pod stalnim nadzorom djelatnika antidopinške agencije. Sportašu se daje mogućnost hidracije te ponovno davanje novog uzorka dok se ne dobije tražena količina.

Slagali se ili ne s postojanjem doping testiranja, ona postoje te se mnogi sportaši podvrgavaju testovima. Važno je da i sportaši budu upoznati s procedurom davanja uzorka na testiranje, kako bi tako maksimalno zaštitili svoja prava i sportske interese.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI