Kako ostati motiviran u borilačkim sportovima?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 23.01.2013 10:30h Autor:

Trening i motivacija

Motivacija se može definirati kao skup psiholoških faktora koji pokreće pojedinca da djeluje prema ostvarenju svoga cilja. Ipak, kako to da pojedinci odustaju od svojih ciljeva vrlo lako, dok drugi u njima ustraju i postaju prvaci.

Koliko ste puta čuli rečenicu: "Imao je sve preduvjete, ali nije imao volje"? Ili onu suprotnu: "Svojom upornošću je uspio sve što je htio"? Zamislimo da se radi o dvojici boraca – jedino što ih razlikuje je motivacija (odnosno nedostatak motivacije kod prvoga). Ipak, nitko ne želi izgubili motivaciju, ali se to ipak događa.

Psiholozi savjetuju tri naizgled jednostavna savjeta kako biste održali motivaciju:

1. Postavite si cilj!
Postavite si jedan veliki cilj i, ispod njega, niz manjih koji stoje na putu prema ostvarenju velikoga. Dajte si zadatak da ćete primjerice svaka dva tjedna ostvariti jedan od tih manjih ciljeva. Sve ciljeve si napišite na papir i zalijepite na neko vidno mjesto. Da, znamo da vam zvuči glupo, ali psiholozi tvrde da "samo ono što je zapisano zaista ima šansu biti realizirano"!

2. Zapisujte napredak!
Svakodnevno si zapisujte treninge i pratite napredak. Tako ćete tijekom cijelog procesa biti motivirani jer ćete imati osviješten put prema ostvarenju ciljeva. Posebno je zadovoljstvo kad, nakon što ostvarite neki cilj, možete olovkom označiti: RIJEŠENO!

3. Napišite popis razloga za ostvarenje ciljeva!
Ovo je jedan od načina na koje mnogi treneri kod svojih pulena održavaju motivaciju. Ako imate samo jedan razlog, držat ćete se njega i imati ga pred očima u trenucima kad vas motivacija počne napuštati. Što više razloga imate, to će napredak biti sigurniji.

Rijetki su sportaši, čak i profesionalni, koji tijekom svoje sportske karijere nisu imali trenutke nemotiviranosti. Postoje periodi u životu kad vam se čini da je ostvarenje zacrtanih ciljeva nemoguća misija. U tim, kriznim trenucima, važno je da pronađete unutarnju snagu u sebi i nastavite s radom. Kad kriza prođene, bit ćete sretni što niste odustali!

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI