Kako dobiti "pločice" – najčešće zablude s trbušnjacima!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 15.02.2013 14:19h Autor:

Trbušnjaci

Istina je okrutna: Trbušnjake gotovo svi žele, a tek rijetki ih zaista imaju! Usto, i dalje mnogi muku muče s tisućama trbušnjaka na dan, a rezultata nema!

Čini se da nema nijednog segmenta vježbanja oko kojeg kruži toliko krivih informacija kao oko načina stjecanja "pločica"! Nabrojat ćemo samo neke od zabluda s trbušnjacima:

1. "Ako svakoga dana pravim nekoliko stotina trbušnjaka, imat ću pločice!" – Bolna neistina! Trbušnjaci su mišićna skupina, kao bilo koja druga (biceps, triceps…) i stotine ponavljanja će vas dovesti u stanje pretreniranosti, a ne rezultata. Trbušnjaci će imati učinka ako mišiću nakon toga date dovoljno vremena za odmor te pravilnu hranu za oporavak i izgradnju.

2. "Da biste smanjili struk morate raditi različite oblike trbušnjaka" – Još jedna neistina. Naime, vježbanje određene mišićne skupine ne topi masno tkivo koje se oko toga mišića nalazi. Tijelo funkcionira na takav način da ravnomjerno topi masnoće, a ne lokalno. Dakle, ako radite trbušnjake imat ćete jake trbušne mišiće, ali se oni i dalje neće vidjeti ako su prekriveni masnim tkivom.

3. "Redovito vježbate pa možete jesti što god želite" – Kad bi save bilo tako jednostavno! Možete pojesti onoliko kalorija koliko ih potrošite, a to ne znači da možete jesti neograničeno.

Dakle, kako dobiti te tako željene "pločice"?

Ključ je u pravilnoj prehrani i redovitom vježbanju. Dakle, jedite onoliko koliko potrošite ili manje. Redovito se krećite jer samo aerobna aktivnost potiče potrošnju masnoga tkiva. Naime, poznata je izreka "trbušnjaci se rade u kuhinji"! Dakle, možete se ubijati u tisućama trbušnjaka dnevno, ali masnoće iznad njih se nećete riješiti tako.

Smanjite unos šećera, povećajte unos hrane koja obiluje vlaknima i proteinima. Ako dnevno pojedete 300-500 kalorija manje nego potrošite, rezultati će biti ubrzo vidljivi. I na kraju, 2-3 puta tjedno odradite 45 minuta kardio treninga srednjeg intenziteta i do ljeta ćete i vi imati te dugo sanjane "pločice"!

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI