Kako dobiti moćno srednje rame?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 18.07.2013 14:08h Autor:

Mišići ramena

"Hej, pomozi mi. Daj mi neku ideju. Kako da popravim ramena, da dobijem te kugle sa strane na ramenu?", pitao me kolega prije nekoliko dana.

Upravo je srednje rame odgovorno za taj izgled širokih ramena kad se pogledate u ogledalu.

Mišići ramena su sastavljeni od tri dijela, odnosno tri glave. To su prednja, srednja i stražnja.  Mišić zaslužan za ovaj poželjni izgled je deltoidni mišić i na njemu morate poraditi da biste postigli njegovu željenu izražajnost.

Evo nekoliko vježbi koje možete raditi kako biste aktivirali izgradnju srednjeg ramena.

1. Bočno letenje stojeći

Osnovna i svima poznata vježba za srednju glavu ramena koja, kada je uvećana, daje onaj izvrsni osjećaj širokih ramena.

Vježba se izvodi slobodnim utezima (bučicama). Ruke se dižu do visine ramena, bočno, u istoj ravnini s obje strane. Ruke su lakano savijene u laktovima. Pokret se vrši pazeći da imate potpunu kontrolu i bez ikakvog varanja dodatnim pokretima tijela (zamasi trupom). Ruke podižete bočno do visine ramena, dlanovi su okrenuti prema dolje, a u nekim varijantama izvođenja ove vježbe, u gornjoj poziciji je moguća blaga rotacija dlanova prema iza radi bolje izolacije srednje glave ramena.

2. Veslanje od butina do brade

Ovisno o hvatu, ova vježba može više aktivirati prednju ili srednju glavu ramena i predstavlja jednu od najjačih vježbi za ramena. Za jačanje srednjeg ramena šipku uhvatite u širokom hvatu, u širini ramena, povlačeći ramena prema stropu.

Vježba se izvodi podizanjem šipke s utezima od pozicije ruku potpuno spuštenih ispred tijela do nivoa brade, pazeći da se šipka tijekom cijelog pokreta nalazi neposredno uz tijelo.

3. Sjedeći potisak šipkom do visine nosa

Posebnost ove vježbe je ta da se ograničavanjem pokreta minimizira uloga prednjeg ramena i prebacuje na srednju glavu ramena. Upravo zbog kračine pokreta, ovu vježbu nećete moći izvoditi s velikim težinama.

4. Slijeganje ramena stojeći s jednoručnim utezima (bučicama)

Za izvođenje ove vježbe u ruke uzmite veće utege. Opustite ramena i zategnite ih prema natrag. Izdahom podignite (slegnite) ramena, gurajući ih blago prema natrag. Udahom, istom brzinom vratite bučice u početni položaj.

Ovo je odlična vježba za ramena koja pospešuje rast srednje glave ramena dajući jasnu liniju između trapeza i ramena čime rame izgleda vizualno veće.

Četiri predložene vježbe kombinirajte s vježbama za prednje i stražnje rame, jer – naravno – iako želite naglasiti deltoidni mišić, to ne možete raditi bez podrške druga dva ramena mišića.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI