Kakao – hrana bogova!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 26.12.2012 22:09h Autor:

Kakao

U posljednje vrijeme, u medijima se sve više priča o tzv. superhranama ili superfoodsima. Superfoodsi su posebna kategorija hrane pronađene u prirodi. Po definiciji su niskolorične, a krcate nutrijentima što ih svrstava među najmoćnije hrane na svijetu što se nutritivne vrijednosti tiče.

Superhrane su superioran izvor antioksidansa i esencijalnih nutrijenata koje trebamo, a ne možemo proizvesti sami, pa je preporučljivo da hrane s popisa superhrana redovti konzumiramo kako bismo zaštitili organizam od bolesti. Jedna od najsnažnijih superhrana je kakao! Naravno, ne onaj kakao kojeg smo kao djeca pili s mlijekom, već pravo zrno kakaoa koje može biti u tri oblika: cjelovitom zrnu, mrvljenom zrnu ili prahu.

Kakao raste na drveću prosječne visine 4-8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae. Porijeklo ova biljka vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Švedski botaničar Linne, dao je biljci naziv Theobroma cacao L., u čijem nazivu "theobroma" znači "hrana bogova".

Kakao je čudo među superhranama. Sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Među njima su:

  • magnezij – pomaže srcu, mozgu i probavnom sustava (djeluje protiv začepljenja). Važan za razvoj snažnih kostiju,
  • željezo – u 28 grama kakaa dobivamo 314% dnevne preporučene količine željeza,
  • krom – esencijalan mineral u tragovima koji pomaže izbalansirati krvni šećer,
  • anandamid – tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje. Anandamid je pronađen samo u jednoj biljci – kakau,
  • antioksidanti – kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.

U kakau se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane ljudski mozak i pomažu u cjelokupnom funkcioniranju organizma.

Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice ZAJEDNO pa stručnjaci preporučaju da svakodnevno u prehranu ubacite organski kakao koji će vam pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti, ali i osigurati čitav niz dobrobiti vašem organizmu.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI