Jeste li superjunak? Jedete li superhranu?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 25.11.2012 14:04h Autor:

Superhrana - goji bobice

Unosite li dovoljno potrebnih nutrijenata u organizam? Znate li da postoje neke namirnice koje su nutritivno znatno vrjednije od ostalih? Upravo prema kriteriju nutritivne vrijednosti nastala je posebna kategorija hrane nazvana SUPERHRANA ili superfoods.

Superhrana nisu preparati nego čista hrana pronađena u prirodi. Prema svojim svojstvima, superhrane su niskokalorične, a nutritivno izrazito bogate čime se svrstavaju među najmoćnije hrane na svijetu. Superhrane su superioran izvor antioksidanta i esencijalnih nutrijenata koje naš organizam treba za normalno funkcioniranje, a ne može ih proizvesti sam. Redovitom konzumacijom superhrana, organizam izbacuje toksine i ostaje zdrav, smanjuje tjelesnu težinu te uravnotežuje nivo minerala i vitamina u organizmu.

Također, redoviti unos superfoodsa će vam nadoknaditi manjak nutrijenata koje ne unosite klasičnom prehranom. Čak i ako jedete 100% organsku prehranu, postoje nutrijenti koje ne možete pronaći u hrani jer je uzgojena u zemlji lišenoj nekih minerala.

Superhrane su izvrsne za liječenje, ali i prevenciju nekih bolesti jer organizmu daju kvalitetnu i neophodnu nutritivnu podršku. Između ostalog, superhrane su dobile ime i prema visokom nivou fitonutrijenata koje sadrže, a upravo se njih smatra za pozitivne čimbenike našega zdravlja.

Fitonutrijenti sudjeluju u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice. Neke namirnice sadrže tako visoki nivo antioksidanata, vitamina i minerala, da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva.

Superhrane možemo podijeliti u nekoliko skupina:

1. Zelene superhrane – Zelena superhrana ima najveće količine lako probavljivih nutrijenata, vitamina i minerala, koji štite i liječe naše tijelo. Zelene namirnice su iznimno bogate klorofilom čija je molekularna struktura vrlo slična strukturi ljudske krvi. Istraživanja su potvrdila, da klorofil povećava proizvodnju crvenih krvnih stanica i opskrbu krvi kisikom.

2. Voće i orašasti plodovi – plodovi puni vitamina, minerala i antioksidanata. Antioksidanti iz njih služe u borbi protiv slobodnih radikala.

3. Pčelinji proizvodi – (matična mliječ, pelud i propolis). Pelud je najsavršenija hrana koju je moguće pronaći u prirodi: sadrži proteine, a od 22 poznate aminokiseline SVE su pronađene u peludi. Osim toga, pelud sadrži i vitamine (A,B,C,D,E,K), minerale (sadrži 28 minerala) te minerale u tragovima.

4. Morske trave – morske alge prepune hranjivih tvari dostupnih u moru. Njihov kemijski sastav je izrazito bogat te ih se preporučuje kao svakodnevni dodatak prehrani.

5. Superbiljke (superherbs) – niz biljaka koje se koriste za liječenje, čišćenje i jačanje organizma jer organizam opskrbljuju važnim nutrijentima te reguliraju njegov rad.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI