Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Jedna od najčešćih ozljeda u sportu: Ozljeda rotatora ramena! (VIDEO) | Fight Site

Jedna od najčešćih ozljeda u sportu: Ozljeda rotatora ramena! (VIDEO)

FitnessIZDVOJENA VIJEST 01.07.2013 13:13h Autor:

Rame

Ozljeda ramena jedna je od najčešćih ozljeda kod profesionalnih, ali i rekreativnih sportaša. Točnije, ozljeda ramena najčešće je – ozljeda ramenog rotatora.

Glavni simptom je bol u ramenu. U početku se bol javlja samo pri podizanju ruke iznad glave i pomicanju prema naprijed uz otpor. Kasnije se bol može javiti i pri pomicanju ruke prema naprijed zbog rukovanja. Obično je bolno guranje tereta, ali ne i primicanje prema tijelu.

Mišići rotatori ramena uključuju supraspinatus, infraspinatus, subscapularis i teres minor, od kojih je svaki povezan subskapularnim i aksilarnim živcima. Njihove tetive zajedno tvore veliku prstenastu strukturu, odnosno obruč, od pet slojeva.

Pojednostavljeno, rame se sastoji od niza tetiva i ligamenata koji ovaj zglob čine sustavom. Ozljede ramena, zapravo su pucanja ili istegnuća tetiva do kojih dolazi uslijed kronične ili učestale degeneracije.

Kako liječiti ozljede rotatora ramena?

Najčešće, ozljede rotatora ramena zahtijevaju rehabilitacisjke vježbe i odmor. U ozbiljnijihm slučajevima ozljeda, nije isključena potreba za operacijom.

Vježbe koje se preporučaju kod ovakvih ozljeda su one za jačanje rotatora te stabilizaciju ramena i bicepsa. Preporučamo unutarnju i vanjsku rotaciju ramena rastezljivom trakom ili bučicama, lateralna podizanja, stiskanja lopatica i biceps pregibe.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI