Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Hrana kao lijek: Smanjite bol i upalne procese | Fight Site

Hrana kao lijek: Smanjite bol i upalne procese

FitnessIZDVOJENA VIJEST 05.09.2012 10:47h Autor:

Borovnice

Protivite li se pijenju lijekova za najmanje zdravstvene poteškoće? Odugovlačite li s početkom terapije dok zaista više ne možete trpjeti bol? Trpite jake upale i ne želite piti antibiotike? Naravno, uvijek postoji i drugo rješenje. Poznata je uzrečica "Hrana je najbolji lijek" pa prema njoj, poznavajući blagodati pojedinih namirnica možete si pomoći u prevenciji, ali i liječenju niza bolesti. Također, prednost kod liječenja hranom je vrlo mala mogućnost od nuspojava koje su kod lijekova učestala pojava.

Predlažemo vam ovdje 11 namirnica kojima ćete spriječiti i zaustaviti upalne procese i smanjiti postojeće bolove:

1. Borovnice – odlična namirnica protiv upalnih procesa. One povećavaju broj proteina toplinskog šoka koji se smanjuju u organizmu s godinama. Manjak ovog tipa proteina izaziva upalne procese, a bol i razaranje tkiva su rezultati tih procesa.

2. Kajenski papar – ironično, ali crvena paprika smanjuje temperaturu i upalne procese zbog spoja kapsaicina kojeg sadrži.

3. Celer i sjeme celera – sadrže u sebi spoj apigenim koji je snažan borac protiv upalnih procesa u organizmu.

4. Trešnje – dok se mnogi kad osjete bol odluče za aspirin, znanstvenici s Michigan State University potvrdili su da je ekstrakt trešnje 10 puta učinkovitiji od acetilsalicilne kiseline u ublažavanju upale.

5. Tamnozeleno povrće – povrće poput kelja, špinata sadrži veliku količinu alkalnih minerala poput kalcija i magnezija koji pomažu ravnoteži tijela i ublažavaju upalne procese.

6. Riba – prema riječima liječnika s Američkog instituta za zdravlje, riblje ulje izravno djeluje na imunološki sustav sprječavanjem otpuštanja 40-55% citokina – spoja odgovornog za uništavanje zglobova i upalne procese.

7. Lanene sjemenke i laneno ulje – laneno ulje je jedno od prirodnih ulja koje se u tijelu pretvara u hormonima slične tvari koje smanjuju upalne procese. Samo imajte na umu da laneno ulje ne smijete grijati jer loše podnosi visoke temperature.

8. Đumbir – na danskom Sveučilištu Odense potvrdili su da je đumbir moćniji od nesteroidnih antiupalnih lijekova (Aspirin, Ibuprofen) u liječenju upalnih procesa u organizmu.

9. Maline, kupine i jagode – Ovo bobičasto voće ima slične, ali malo slabije, učinke poput jagoda te se preporuča njihov unos u liječenju upalnih procesa i osjećaja boli.

10. Kurkuma – Ovaj indijski začin vrlo uspješno smanjuje bol i upalne procese slično poput lijekova, ali bez nuspojava.

11. Orasi –  poput lanenih sjemenki i sirovi orah sadrži visok postotak omega-3 masnih kiselina koje smanjuju bol i upalne procese.

Zapamtite, hrana je uvijek bolji lijek od kemijski dobivenih lijekova pa iskoristite dobrobiti hrane i pomognite si u održanju ili povratku zdravlja.

Tekst: Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI