Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Hormon rasta – opasna igra s vlastitim tijelom | Fight Site

Hormon rasta – opasna igra s vlastitim tijelom

FitnessIZDVOJENA VIJEST 02.10.2012 11:44h Autor:

Arnold Schwarzenegger

Hormon rasta u prošlosti se koristio isključivo za liječenje poremećaja rasta, a u posljednjih 30-ak godina počeo se koristiti i kao izvor mladosti, snage, brzine, dodatne energije i pojačane seksualnosti. Zbog navedenih učinaka počeli su ga koristiti i mnogi sportaši iako se nalazi na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije.

Hormon raste se proizvodi i skladišti u hipofizi, a jedan je od najjačih hormona i ima utjecaj na gotovo sva tkiva u tijelu. Hormon rasta djeluje u stanicama na procese koji rezultiraju povećanom sintezom proteina, te smanjenom razgradnjom proteina. Učinak povećane sinteze bjelančevina odnosi se na sva tkiva u tijelu, a najviše je izražen na rastu kosti i hrskavica. Pojednostavljeno, hormon rasta ne čini ljude većima, nego ga čine proteini koji se pod njegovim djelovanjem pojačano sintetiziraju.

Hormona rasta djeluje i na pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije, povećanjem oslobađanja masnih kiselina, te na smanjenje iskorištavanja glukoze i pojačanu sintezu glikogena u stanicama.

Utrostručen sprinterski kapacitet

Znanstvenici s Garvan instituta u Sydneyu, ustvrdili su učinak hormona rasta na povećanu sposobnost sportaša u biciklističkom sprintu. Sprinterski kapacitet se gotovo udvostručio kod muškaraca koji su primali testosteronske injekcije s hormonom rasta u suplementarnom obliku.

"Koristili smo manje doze hormona rasta od onih za koje smo čuli da sportaši koriste i to na kraći period. Možemo samo nagađati koliko bi se tjelesne performanse mogle poboljšati većom dozom od ove korištene u istraživanju.", dodao je Ken Ho, glavni istraživač za hipofizu na Garvanu.

Negativne strane

Negativne strane hormona rasta koje ističu znanstvenici su oštećenje jetre, gušterače i štitnjače, povećanje intrakranijalnog tlaka, pojačano nakupljane vode u organizmu, bolovi u zglobovima i mišićima, pojava ginekomastije u muškaraca, sindroma karpalnog tunela – kompresija živca u području šake.

Hormon rasta je moćna tvar i s njim se ne treba igrati. Na njegovo otpuštanje djeluju san i vježbanje. Što manje spavate, to će manji biti učinci hormona rasta. Vježbe najviše doprinose otpuštanju ovoga hormona, posebice trening otpora.

Dakle, rokajte što veće težine, radite što manje pauze i redovito spavajte i pojačat ćete otpuštanje ovoga hormona i od toga rasti. Ne pomišljajte na suplementaciju ovim hormonom bez dovoljno znanja o vlastitom tijelu, ali i o svim negativnim učincima ovoga hormona.

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI